Pobunjenici ušli u Bregu

Pobunjenici tvrde da su zauzeli Bregu, poslije nekoliko sedmica napada na taj grad. Informaciju je, za sada, nemoguće potvrditi.
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.08.2011. 11:58h

Bitka za Bregu je završena, rekao je portparol ustanika Mohamed el Rijali. "Brega je oslobođena"

Ipak, kako se ispostavilo nekoliko sati poslije slavodobitnih izjava ustanika, ispostavilo se da Gadafijeve snage još uvijek kontrolišu zapadni dio grada, gdje se nalaze rafijerija i ostala naftna postrojenja.

Vijest o padu Brege nije bilo moguće odmah potvrditi iz nezavisnih izvora, ali su pobunjenici za prethodne tri sedmice žestokih udara na taj grad u bar dva navrata tvrdili da su zauzeli ključni naftni terminal na istoku Libije.

Vlada u Tripoliju nije još komentarisala ovu vijest.

Pobunjenici su u martu nakratko zauzeli Bregu, ali se njihova ofanziva brzo raspala, pa su Gadafijeve snage, koje su ih potisnule, zaustavljene tek nadomak Bengazija i to poslije žestokih udara NATO avijacije po njihovim položajima.

UN: Nema vojnog rešenja

Šef Ujedinjenih nacija Ban Kimun ocijenio je da libijska kriza ne može biti riješena vojnim putem, upozoravajući sve strane uključene u sukobe na maksimalan oprez kako bi se izbjegle buduće civilne žrtve.

"Generalni sekretar poziva sve strane da budu maksimalno oprezne u akcijama, kako bi se izbjegle buduće civilne žrtve", navodi se u saopštenju Banovog kabineta, koje je uslijedilo dva dana pošto je avijacija NATO-a kod Zlitana, kako tvrdi Tripoli, ubila 85 civila.

"Prekid vatre povezan sa političkim procesom predstavljao bi ispunjenje želje libijskog naroda i jedini trajan način postizanja mira i bezbjednosti u Libiji", navodi prvi čovjek svjetske organizacije.

Bonus video: