Obama najavljuje mjere spašavanja

Američki predsjednik Barak Obama distancirao se od američkog Kongresa tvrdeći da su mnogim kongresmenima stranački interesi važniji od nacionalnih. Najavio je nove mjere koje bi trebale da ojačaju posrnulu američku privredu.
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.08.2011. 07:37h

U svom govoru radnicima automobilske industrije u Mičiganu, Obama je rekao da je prošlonedjeljno smanjivanje kreditnog rejtinga SAD-a posljedica odbijanja Kongresa da donese mjere u nacionalnom interesu.

"Ima nekih u Kongresu koji bi radije da njihovi protivnici izgube nego da Amerika pobijedi. S tim treba prekinuti", rekao je Obama radnicima kompanije Džonson Kontrols koja proizvodi baterije za hibridna i električna vozila.

Obama je smanjivanje kreditnog rejtinga opisao kao "samoranjavanje" i najavio nove mjere.

"Predstavljaću nove predloge, iz nedjelje u nedjelju, kako bih pomogao da kompanije počnu da zapošljavaju i vraćaju ljude na posao", rekao je Obama.

Obamini izgledi za reizbor 2012. godine zavise od uspjeha u smanjivanju stope nezaposlenosti, koja trenutno iznosi više od 9 posto, kao i od jačanja rasta privrede i vraćanja povjerenja ulagača nakon što je prošle nedjelje po prvi put u istoriji snižen kreditni rejting Sjedinjenih Država na jedan stepen ispod najvišeg.

Bonus video: