Štiglic: Četiri koraka do stabilizacije američke privrede

On je istakao da oštri rezovi potrošnje, za koje se zalažu republikanci, ne mogu biti osnova privrednog spasa
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.08.2011. 20:23h

Amerika mora da povuče svoje trupe iz Iraka i Avganistana, jer je to put ka privrednoj stabilnosti zemlje koju ratovi koštaju bilijarde dolara, smatra jedan od najuglednijih svjetskih ekonomista Džozef Štiglic.

Štiglic navodi da je to jedan od četiri koraka koje treba napraviti radi stabilizacije američke privrede, dok je kao druge mjere preložio ukidanje poreskih olakšica najbogatijim Amerikancima, smanjenje stope nezaposlenosti i nove izmjene u zdravstvenoj reformi.

On je istakao da oštri rezovi potrošnje, za koje se zalažu republikanci, ne mogu biti osnova privrednog spasa.

"Pred nama je sada izazov restrukturiranja privrede, što je veoma teško učiniti bez investicija", objašnjava Štiglic i dodaje da je državna potrošnja neophodna da bi se pomoglo građanima, a ne da bi se novac upumpavao u korporacije.

Prema njegovim riječima, sve više Amerikanaca svakodnevno ostaje bez svojih domova, što nije u interesu ni države, ni banaka koje im daju kredite, kao ni samim građanima.

"Beskućnici i prazne kuće nemaju nikakvog ekonomskog smisla", rekao je za Štiglic, koji je dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju i profesor na Univerzitetu Kolumbija.

Bonus video: