Pigmeji traže zaštitu svojih ljudskih prava

"Kao i drugdje u svijetu, i autohtona zajednica pigmeja u Kongu je u opasnosti od nestajanja", kaže predstavnik Fonda UN Dejvid Louson
515 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.08.2011. 11:33h

Pigmeji u Kongu, autohtono stanovništvo kojem prijeti izumiranje, traže hitnu primjenu zakona koji će ih zaštiti, pošto imaju gotovo robovski položaj u odnosu na većinsko Bantu stanovništvo.

"Dugo su nas malteretirale naše bantu komšije. Mi smo zaboravljeni", kaže Parfe Diukamba iz Mreže autohtonih naroda Konga.

I same vlasti priznaju da je položaj Pigmeja jako loš.

"Na sjeveru Konga smatraju ih robovima. Kada dođu na jug, osim nekih izuzetaka, situacija je ista", kaže Valentin Mavungu, zvaničnik ministarstva pravde zadužen za ljudska prava.

Poznati po niskom rastu, Pigmeji žive u šumama ili na obodima sela, a čine tek dva odsto od ukupno 3,6 miliona stanovnika Konga.

"Kao i drugdje u svijetu, i autohtona zajednica u Kongu je u opasnosti od nestajanja", kaže predstavnik Fonda UN Dejvid Louson.

Specijalni izvjestilac UN za prava authtonih naroda Džejms Anaja ukazao je još prošle godine da većina tih naroda nema odgovarajući smještaj niti pristup socijalnim službama, poput zdravstvenih i obrazovanih.

Pigmej u Kongu u nekim slučajevima može da očekuje da će za "isušivanje, obradu i sijanje polja od 400 metara dobiti samo litar palminog vina", kaže Diukamba.

Da bi se poboljšala situacija tih ljudi, izrađen je 2004. zakon u čemu su učestvovali predstavnici autohtonog stanovništva, vlade, poslanici, civilno društvo i UN.

Taj zakon je pružio veliku nadu mnogima, ali on još nije počeo da se primjenjuje.

"Tek primjenom zakona svako će naći svoj račun. Kao autohtoni... želimo da tekst vezan za njegovu primenu odmah bude donijet. Bez toga, zakon ostaje nejasan i prazan", kaže agenciji Frans pres lider Udruženja autohtonih naroda Nguele Ibara.

Galerija

Bonus video: