Sjeverna Koreja topovima gađala ka prostoru južnih komšija

Južna Koreja je svaki put uzvratila pucnjima upozorenja, ali ne isključuju mogućnost da je sjevernokorejska rafalna paljba otvorena tokom vojne vježbe
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.08.2011. 15:39h

Sjeverna Koreja po drugi put gađala je topovima područje uz granicu na Žutom moru sa južnim susjedom, saopštilo je južnokorejsko ministarstvo obrane.

Prvi put sa teritorije Sjeverne Koreje paljba iz topova otvorena je u 13.00 sati po lokalnom vremenu (6.00 sati po srednjevropskom), a drugi put u 19.46 sati (12.46) ka sjevernoj liniji razgraničenja, spornoj pomorskoj granici između dviju Koreja, saopšteno je iz ministarstva.

Južna Koreja je svaki put uzvratila pucnjima upozorenja, a iz ministarstva odbrane, ne isključuju mogućnost da je sjevernokorejska rafalna paljba otvorena tokom vojne vježbe.

"Poslije toga nije bilo nove paljbe, ali pratimo situaciju", saopšteno je iz ministarstva odbrane Južne Koreje, ne navodeći tačan broj ispaljenih granata.

AFP, pozivajući se na izjave lokalnog stanovništva prenosi da je iz topova Sjeverne Koreje svaki put ispaljeno po tri granate.

U prvom incidentu, jedna od sjevernokorejskih granata pala je blizu južnokorejskog ostrva Jeonpjoanga, koji je Pjongjang bombardovao krajem novembra 2010. kada susu poginula i četiri Južnokorejca, što je dovelo do međunarodne krize.

Odnosi između dva stara neprijatelja donekle su se popravili nakon nesvakidašnjeg susreta čelnika dvije zemlje na Baliju, u Indoneziji, u okviru regionalne konferencije o sigurnosti.

Bonus video: