Ramsfeld na optuženičkoj klupi jer je odobrio mučenja u Iraku

Optužnica protiv Donalda Ramsfelda, po "komandnoj liniji" odgovornog za djela pripadnika američkih oružanih snaga, druga je povodom Iraka
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.08.2011. 19:37h

Federalni sud u Čikagu odobrio je tužbu dvojice Amerikanaca protiv bivšeg ministra odbrane zbog mučenja u Iraku.

Optužnica protiv Donalda Ramsfelda, po "komandnoj liniji" odgovornog za djela pripadnika američkih oružanih snaga, druga je povodom Iraka.

Nedavno je federalni sud u Vašingtonu sličnu odluku donio povodom tužbe jednog ratnog veterana, koji takođe tvrdi da je mučen u Iraku i bivšeg sekretara za odbranu tuži tražeći odštetu.

Sa ova dva sudska slučaja odbijen je argument da Ramsfeld ima sudski imunitet za ono što je radio dok je bio u kabinetu.

Američki Vrhovni sud ima stroge kriterijume kada se radi o tužbama protiv najviših vladinih zvaničnika, zahtjevajući da se iznijete tvrdnje direktno odnose na kršenje ustavnih prava, kao i da je tuženi jasno znao da se radi o tome.

Nema sumnje da je namjerna primjena takvog tretmana na američke građane, čak i u ratnoj zoni, neustavna, ocijenio je sudija Dejvid Hamilton.

Dejvid Rivkin, pravni zastupnik Ramsfelda, ocijenio je da takve odluke ugrožavaju efikasnost američke vojske, ugoržavaju bezbjednost američkih vojnika i sputavaju federalne zvaničnike koji imaju ustavnu dužnost da štite Ameriku.

U svojoj tužbi, Donald Vens i Nejtan Ertel navode da su ih uhapsile američke snage, nakon što su prijavili ilegalne aktivnosti u iračkoj firmi Šild, koja pruža usluge obezbjeđenja, gde su radili.

Radilo se o ilegalnoj trampi, u kojoj je američkim vojnicima davan alkohol u zamjenu za oružje i municiju.

Pošto je otkriveno ko je to prijavio, oni su, umjesto da dobiju zaštitu svoje države, uhapšeni i zatvoreni u američkoj bazi u Bagdadu.

Vens je oslobođen poslije tri mjeseca, a Ertel poslije šest nedjelja.

U tužbi se navodi da je Ramsfeld lično odobrio metode mučenja koje je američka vojska koristila u Iraku.

Rivkin očekuje da će ta odluka na kraju biti odbačena.

Bonus video: