Dautoglu: Ankara na rubu strpljenja zbog situacije u Siriji

Premijer Erdogan je ocijenio da Turska ne može ostati posmatrač događaja u zemlji s kojom dijeli "granicu od 850 kilometara, istorijske, kulturne i porodične veze"
0 komentar(a)
Ahmet Davutoglu, Foto: RFE
Ahmet Davutoglu, Foto: RFE
Ažurirano: 09.08.2011. 12:46h

Šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu otputovao je u utorak u Siriju da režimu u Damasku prenese "poruke" Ankare koja je "na rubu strpljenja" zbog nasilja pri gušenju pobune u toj zemlji, izjavio je premijer Redžep Tajip Erdogan.

"Na rubu smo strpljenja i zato šaljem ministra vanjskih poslova u Siriju", izjavio je Erdogan, čije riječi je prenijela agencija Anadolija.

Premijer je ocijenio da Turska ne može ostati posmatrač događaja u zemlji s kojom dijeli "granicu od 850 kilometara, istorijske, kulturne i porodične veze".

"Ne posmatramo probleme u Siriji kao pitanje vanjske politike nego kao unutrašnju stvar", ocijenio je on. "Moramo slušati glasove koji od tamo dolaze, slušamo ih i činimo što je neophodno."

Ankara je pozvala sirijskog predsjednika Bašara al-Asada da započne reforme, ali nije za sada tražila njegovu ostavku.

U junu je Erdogan optužio Damask da je počinio "užase" nad demonstrantima, a to je termin koji zvanična Ankara nije ranije upotrijebila kada bi kritikovala represiju u Siriji, podsjeća AFP.

Otkako je počela pobuna u Siriji 15. marta, ubijeno je 1.600 civila, a najmanje 12.000 ih je uhapšeno, prema podacima organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Bonus video: