PROBLEM DEFICITA SAD

Obama najavio veće poreze za bogataše

Obama je izjavio danas da će SAD uvek biti zemlja trostrukog “A” , iako je u petak izgubila takav kreditni rejting. Najavio je i poresku reformu poslije koje će bogati "dati pravičniji doprinos".
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.08.2011. 10:18h

Obama je, u prvom reagovanju na odluku agencije ''Standard end Pur'' da kreditni rejting SAD spusti sa najboljeg AAA , na AA+ , rekao da do toga nije došlo zbog američke nesposobnosti da plaća svoje dugove, već zato što se sumnja u sposobnost političkog sistema da djeluje.

"Uvek će biti faktora na koje se ne može uticati, tržište će rasti i padati, ali to je Amerika. Šta god da kaže neka agencija za kreditni rejting, uvek smo bili i bićemo zemlja trostrukog 'A'" , rekao je Obama.

Prema njegovi riječima, finansijska tržišta širom svijeta i dalje vjeruju da je američki kreditni rejting AAA, sa čime se slažu i investitori.

"Ali to ne znači da nemamo problem. Nije nam potrebna agencija za kreditni rejting da nam kaže da nam je potreban izbalansirani dugoročni pristup uravnoteženju deficita", rekao je Obama i dodao da je dobra vijest što se ti problemi mogu odmah riješiti i što znaju kako da ih reše.

Predsjednik SAD je rekao da nije problem u samom dugu, već u rješenju problema deficita na duži rok.

"Zato se", dodao je on, "pored već postignutih dogovora o smanjenju državnih troškova, moraju načiniti još dva dodatna koraka - poreska reforma kojom će oni koji to mogu dati pravičiniji doprinos, i umjerena prilagođavanja programa zdravstvenog osiguranja".

Prema njegovim riječima, zato nisu potrebni nikakvi radikalni koraci, već zdrav razum i kompromis.

"Nije problem u nedostacima dobrih ideja i planovima, već u političkoj volji u Vašingtonu, odnosno odbijanje da se ono što je dobro za zemlju stavi iznad ličnog i partijskog interesa i ideologije. To mora da promijeni", naglasio je Obama.

On je dodao da je odluka o smanjenju kreditnog rejtinga Americi pružio novi osjećaj hitnosti. Navodeći nastavak poreskih olakšica na plate, nastavak isplata pomoći za nezaposlene, i pomoć kompanijama za poslove na obnovi infrastrukture, kao ključne predloge za brži rast privrede, Obama je dodao da se Kongres može time pozabaviti odmah posijle ljetnje pauze.

"To su sve ideje sa kojima su se republikanci tradicionalno slagali, pa nema razloga da to opet ne učine", zaključio je predsjednik SAD.

Preporučujemo za Vas