Oporavak berzi poslije oštrih padova

Berze se danas smiruju poslije dramatičnog obrušavanja zahvaljući naznakama da se stabilnost vraća na njujorški Vol Strit
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.08.2011. 09:27h

Ulagači su, kažu danas analitičari, i dalje na ivici panike suočeni sa izgledima moguće svjetske recesije.

Berze u Aziji se danas smiruju poslije dramatičnog obrušavanja zahvaljući naznakama da se stabilnost vraća na njujorški Vol Strit koji je juče pretrpio svoj šesti po veličini pad u posljednjih 112 godina.

Ali, do podne većina azijskih indeksa se izvukla iz vrtoglavih dubina u koje su bili nastavili da tonu rano jutros. Južnokorejski Kaspi je izgubio 3,6 odsto i stao na 1.801,35 poena pošto je propao za skoro 10 procenata po otvaranju berze.

Hongkonški Hang Seng, koji je pao čak 7 procenata, zaključio je dan sa minusom od 2,9 odsto, a japanski Nikei (Nikkei) se povratio na gubitak od 1,7 procenata.

Akcije u Austaliji ušle su u pozitivu - sa prosječnim dobitkom od 1,2 odsto - zajedno sa kineskim ključnim indeksima koji su danas takođe iskazali skromne dobitke.

Velika pomjeranja na berzama uslijedila su poslije jučerašnjeg pada njujorškog Dau Džonsa za 634,76 poena, u prvom danu trgovanja nakon što je agencija Standard i Purs (Standard & Poor's) umanjila kreditno vrednovanje SAD. Umanjenje je potreslo svjetski finansijski sistem i učvrstilo uvjerenje da se ekonomski opravak SAD usporava.

Brojke ukazuju da bi američke akcije danas mogle da donekle porastu. Fjučersi Dau Džonsa su viši za 6 poena, ili 0,1 odsto, anširi indeks S&P 500 viši je za jedan poen, ili 0,1 procenat.

Analitičari kažu da je teško procijeniti na koju će stranu krenuti američko tržište. Čekaju da se prašina slegne i da se berze stabiliziju u slučaju da se stanje u SAD i Evropi ne pogorša.

Sumnje u ekonomski oporavak SAD jačaju od kako je vlada u Vašingtonu objavila da je rast u prvoj polovini godine manji nego što su ekonomisti očekivali.

Ulagači istovremeno motre na opasnost da Italija i Španija postanu nove evropske države koje neće moći da vraćaju svoje dugove. Grčka, Irska i Portugal su već dobili zajmove za spašavanje zbog evropske dužničke krize koja traje već 21 mjesec.

Bonus video: