Nije smak svijeta ali tako izgleda

Cijene akcija na berzama u Aziji danas padaju poslije objave prvog umanjenja kreditne sposobnosti SAD koje je potreslo međunarodni finansijski sistem i uvećalo slutnje da svjetska privreda slabi.
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.08.2011. 09:07h

Nafta je nastavila da gubi na cijeni i danas se prodaje za nešto manje od 84 dolara za barel, što se objašnjava očekivanjima ulagača da će slab svjetski ekonomski rast sniziti potražnju za petrolejem.

Dolar je niži u odnosu na jen i euro.

Na azijskim berzama, hongkonški indeks Han Seng danas je pao za 3,8 odsto, isto koliko i južnokorjski Kasapi. U Tokiju, indeks Nikei 225 (Nikkei) izgubio je 2,2 procenta.

Očekujue se da će danas indeks Dau Džons (Dow Jones) na njujorškoj berzi pasti za 2,3 odsto i S&P 500 za 2,6 proceneta.

"Nije smak svijeta, ali tako izgleda", kaže hongkonški analitičar Fransis Lun.

Akcije banaka su pod sijenkom strahovanja da bi finansisjki sektor mogao da se suoči sa teškim gubicima zbog jačanja dužničke krize u Evropi.

Industrijska i komercijalna banka Kine, najveća banka na svijetu po tržišnoj vrijednosti, danas je izgubila 4,2 odsto.

Istovremeno, jačanje jena koji čini japanske proizvode skupljim, snažno je pogodilo izvozni sektor oe zemlje. Akcije grupacie Hitači pale su za 4 procenta.

Soni je izgubio 3,8 odsto a Mazda Motors 3,1 procenat.

Agencija Standard i Purs (Standard & Poor's) umanjila je u petak kreditni rejting obveznica SAD na AA+ sa vrhunskih AAA, čime je zadala još jedan udarac povjerenju u američku ekonomiju koja se upinje da se oporavi od krize.

Umanjenje do sada besprjekorne ocjene sposobnosti SAD da vraća dugove, pridržilo se rastućem strahovanju da se najveća privreda svijeta možda kreće ka recesiji.

Ta očekivanja imaju potporu u znacima da evropska dužnička kriza prijeti da zavhati i veće privrede eurozone kao što su Italija i Španija.

U težnji da spriječe širenje panike na finansijskim tržištima, zvaničici Grupe sedam najrazvijenih dršava izdali su sinoć saopštenje u kojem kažu da su spremni da preduzmu sve potrebne mjere za podršku finansijske stabilnosti i rasta.

Evropska centralna banka kaže da će "aktivno sprovesti" program kupovine hartija od vrijednosti koji može da bude od koristi španskim i italijanskim obveznicama i snizi kamate koje ovim zemljama prijete finansijskom nesrećom.

Bonus video: