Saudijska Arabija povlači ambasadora iz Sirije

Saudijski kralj Abdulah pozvao je na prekid krvoprolića u Siriji i saopštio da zbog nasilnog suzbijanja protesta povlači saudijskog ambasadora iz Damaska.
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.08.2011. 07:32h

"To što se događa u Siriji neprihvatljivo je za Saudijsku Arabiju", ističe kralj Abdulah u saopštenju koje je prenijela satelitska televizija Al Arabia

Zatraživši prekid krvoprolića, saudijski kralj je naglasio da se ubijanje demonstranata u Siriji kosi sa islamskom vjerom, učenjem i vrijednostima.

To je, prenosi Rojter, najoštrija saudijska kritika usmjerena protiv neke arapske države otkako se talas protesta proširio Bliskim istokom i srušio autokratske režime u Tunisu i Egiptu.

Američki Stejt Department izjavu saudijskog kralja ocijenio je kao "snažan signal" sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu.

"Ovo je još jedan jasan znak da međunarodna zajednica, uključujući i sirijske susjede, odbija brutalne akcije sirijskih vlasti i da će i dalje stajati uz tamošnji narod", rekao je službenik Stejt Departmenta.

Najmanje 57 sirijskih civila ubijeno je u nedjeljnim tenkovskim napadima snaga odanih predsjedniku Bašaru al-Asadu koji pokušava da uguši petomjesečnu pobunu protiv svoje autokratske vlasti.

Bonus video: