Libijski pobunjenici osvojili Bin Ganam

Pobunjenici se kreću ka sjeveru putem nad kojim se izvija gust dim i na kojem se nalaze zapaljena vozila libijske vojske
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.08.2011. 15:56h

Zapovjednici snaga libijskih pobunjenika saopštili su danas da su njihovi borci zauzeli grad Bir Ganam, 80 kilometara južno od Tripolija, dok je lider pobunjenika Mustafa Abdel Džalil pozvao na jedinstvo u cilju okončanja režima Moamera Gadafija.

Pobunjenici se kreću ka sjeveru putem nad kojim se izvija gust dim i na kojem se nalaze zapaljena vozila libijske vojske, a u nekima od njih su tijela poginulih vojnika.

Većina pobunjenika koji su učestvovali u zauzimanju Bir Ganama su pripadnici tzv. "Bataljona Tripolija", koji čine dobrovoljci iz prijestonice i drugih priobalnih gradova koji su prošli obuku u planinama Nafusa, jugozapadno od Tripolija, javio je AFP.

Džalil: Moramo da se ujedinimo

U međuvremenu, nakon što je 28. jula uhapšen, a zatim ubijen general Abdel Fatah Junis, nekadašnji Gadafijev saveznik, koji se borio na strani pobunjenika, Džalil je izdao saopštenje u kojem je pozvao na jedinstvo pobunjeničkih snaga.

"Želim da uputim poruku svim Libijcima u oslobođenim oblastima: moramo da usmjerimo sva sredstva na borbu za slobodu. Moramo da se ujedinimo zarad višeg cilja", poručio je Džalil.

Nacionalni pobunjenički savjet na meti kritika

Nacionalni pobunjenički savjet našao se na meti kritika zbog uloge koju je imao u događajima koji su doveli do Junisove smrti, kao i zbog načina na koji je vodio ovaj slučaj nakon ubistva generala.

Iako je istraga još u toku, poznato je da je nalog za hapšenje potpisao istaknuti član Savjeta Ali Esavi.

Naoružani napadači ubili su glavnokomandujućeg pobunjeničkih snaga nakon što je, poslije hapšenja zbog sumnji da sarađuje sa Gadfijevim režimom, pozvan da se pojavi pred pravosudnom komisijom, koja istražuje vojne operacije.

Bonus video: