Kina hoće novu valutu, Amerika da stegne kaiš

SAD moraju da skrešu "gigantske vojne troškove i velike troškove socijalne zaštite" i prihvate međunarodni nadzor nad pitanjima američkog dolara
54 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.08.2011. 19:06h

Kina, najveći strani američki povjerilac, zatražila je od SAD da zategnu kaiš i suprotstave se "zavisnosti od zaduživanja", pošto je bonitetna agencija Standard i pur odlučila da smanji kreditni rejting SAD.

Od američkog duga najveći dio otpada na Kinu, i to 1,2 hiljade milijardi, što je najveći udio neke centralne banke.

Peking je, kako prenosi kineska novinska agencija Sinhua, ukazao da bi smanjivanje kreditnog rejtinga SAD sa AAA na AA+ moglo da bude praćeno drugim "razornim smanjenjima kreditnih rejtinga" i globalnim finansijskim turbulencijama ukoliko SAD ne uspiju da nauče da "žive u okvirima onoga što imaju".

"Kina, najveći kreditor jedine svjetske supersile, ima svako pravo sada da zahtjeva od SAD da se pozabave svojim strukturalnim dužničkim problemima i obezbijede sigurnost kineskoj dolarskoj imovini", navodi Sinhua.

Agencija dodaje da SAD moraju da skrešu "gigantske vojne troškove i velike troškove socijalne zaštite" i prihvate međunarodni nadzor nad pitanjima američkog dolara.

Kina, takođe, predlaže da bi bila neophodna nova valuta svjetskih rezervi koja će zamijeniti dolar, što je pozicija za koju je Peking više puta naveo da je zainteresovan.

"Mnogi izvan SAD vjeruju da je smanjenje kreditnog rejtinga posljedica zaostalog računa koji Amerika mora da plati za vlastiti dug i kratkovide političke debate u Vašingtonu", dodaje Sinhua.

Prema rejting skali koju koristi američka finanijska agencija Standard i pur, grupa AAA kojoj su do sada pripadale SAD označava pozajmljivače sa najboljim kvalitetima, pouzdane i stabilne.

Grupa AA+ je podgrupa AA, koju čine oni subjekti koji se smatraju kvalitetnim pozajmljivačima, ali sa većim rizikom nego grupa AAA.

Bonus video: