Studija pokazala da na Marsu ima tekuće vode!

"Ovo je prvi put da imamo područje na Marsu koje izgleda kao da bi se na njemu mogao odvijati aktivni biološki proces, ako uopšte ima organizama na Marsu"
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.08.2011. 07:15h

Naučnici su pronašli nove dokaze o postojanju tokova slane vode na Marsu. Ovo otkriće je objavljeno na konferenciji za medije koju je održala NASA u Vašingtonu

Alfred MekJuen, vođa projekta je predstavio zapažanja svog tima, koji je identifikovao oblasti na "crvenoj planeti" na kojima se mogu primjetiti "padine koje se smanjuju tokom zime, a vraćaju se na proljeće".

Ovi tokovi se odvijaju blizu Marsovog ekvatora, gdje su temperature pogodne za vodu u tečnom agregatnom stanju.

S obzirom da je Mars 50 miliona milja udaljieniji od Sunca nego što je to Zemlja, temperature na toj planeti se rijetko penju iznad nule.

Prije ovih otkrića, smatralo se da voda postoji na Marsu, ali na polovima i to u obliku leda, a ovo su prvi dokazi da na planeti ima i tekuće vode.

Prije ovih otkrića, smatralo se da voda postoji na Marsu, ali na polovima i to u obliku leda, a ovo su prvi dokazi da na planeti ima i tekuće vode

Na Marsovom ekvatoru temperaturu u ljeto dostiže najviše 20 stepeni, ali u vrijeme kad su objavljena otkrića temperatura u tim oblastima varira od nule do - 60 stepeni Celzijusa.

Prethodna istraživanja su pokazala da je površina na Marsu slana, a otkriveni tokovi su vrlo uski od pola metra do najviše 5 metara širine.

Čini se takođe da je voda veće gustine od one na Zemlji, te da je nalik sirupu

Ovo istraživanje ne može da sa potpunom sigurnošću potvrdi postojanje tekuće vode, ali na osnovu snimaka naučnici kažu da je to najvjerovatnija opcija.

"Tek će laboratorijska ispitivanja obavljena ovdje potvrditi ili demantovati naše tvrdnje" kaže MekJuen.

Čini se takođe da je voda veće gustine od one na Zemlji, te da je nalik sirupu.

Šta to znači za život na Marsu? Ako organizmi postoje na planeti, oni možda hiberniraju tokom zime, ukoliko Mars ima tekuću vodu tokom ljeta, a zimi je zamrznut, kaže Lisa Prat, profesor na Indiana Univerzitetu.

"Ovo je prvi put da imamo područje na Marsu koje izgleda kao da bi se na njemu mogao odvijati aktivni biološki proces, ako uopšte ima organizama na Marsu" zaključuje Prat.

Bonus video: