Gadafijev štab pregovara s islamistima

Saif al-Islam Gadafi izjavio je da se s islamistima u pobunjeničkim redovima dogovara o izolaciji liberalnijih članova koji će ili pobjeći ili će biti ubijeni. Nova Libija će ličiti na Saudijsku Arabiju ili Iran.
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.08.2011. 16:31h

U intervjuu za "The New York Times" od četvrtka Saif al-Islam je otkrio da je libijski vođa Moamer Gadafi odabrao taktiku "zavadi pa vladaj" kako bi izazvao razdor među pobunjenicima koji uživaju sve jaču međunarodnu diplomatsku i vojnu podršku u borbi za svrgavanje režima.

"Liberali će pobjeći ili će biti ubijeni", rekao je Saif al-Islam, koji se nekad predstavljao kao reformista i nasljednik svoga oca.

"Učinićemo to zajedno... Libija će biti kao Saudijska Arabija, kao Iran. I što onda? Znam da su oni teroristi. Krvavi su. Nisu dobri, ali ih moramo prihvatiti", rekao je.

Najavio je da će s islamistima idućih dana objaviti zajedničko saopšenje.

Gadafi je silom gušio svaku pobunu islamista tokom svoje 41-godišnje vladavine i zato su mnogi islamisti odabrali liberalnije, prozapadno orijentisane pobunjenike u želji da ga svrgnu s vlasti.

Neobjašnjeno ubistvo generala Abdela Fataha Junesa pruzrokovalo je podjele među ustanicima.

Ubijeni Junes, koji je stekao mnoge neprijatelje dok je bio Gadafijev ministar bezbjednosti, prebjegao je pobunjenicima, a njegovo ubistvo upozorilo je na svu krhkost vlasti prelaznoga libijskog savjeta.

"The New York Times" navodi da je islamistički pobunjenik kojeg je Gadafijev sin imenovao pregovaračem potvrdio kontakte ali je odbi da potvrdida su se razišli s liberalima.

Istovremeno je objavljeno da su pobunjenici, malodušni nakon ubistva Junesa i umorni od borbe na tri ratišta, zaplijenili tanker s 30.000 tona nafte koji je uplovio u Bengazi.

Ta pošiljka pripada libijskoj vladi, ali je NATO, koji vazdušnim udarima pomaže pobunjenicima, mjesecima blokirao tanker na moru kako bi spriječio snadbijevanje Gadafijevih snaga i preusmjerio ga ustanicima.

Libijski sukob ušao je u šesti mjesec i nema znakova da se bliži kraju.

Na diplomatskom planu UN-ov izaslanik koji se prošlog mjeseca vratio iz Tripolija bez uspjeha u mirovnim pregovorima, navodno je dobio kinesku podršku za novo diplomatsko rješenje krize.

Sukobi su nastavljeni oko Zlitana i Brege, istočno od Tripolija, a pobunjenička ofenziva u zapadnom planinskom području je oslabila.

Bonus video: