Kina izvršila hakerske napade na UN, vladu SAD i još 70 meta?

Bezbjednosna kompanija "Mekafi", koja je ove napade otkrila, saopštila je da iza njih stoji "jedna država", stručnjaci vjeruju da se radi o Kini
0 komentar(a)
Hakeri, Foto: Torchalum.wordpress.com
Hakeri, Foto: Torchalum.wordpress.com
Ažurirano: 03.08.2011. 06:57h

Stručnjaci za bezbjednost otkrili su najveću seriju kompjuterskih napada do sada, čija su meta bile mreže čak 72 organizacije, među kojima su Ujedinjene nacije, vlade i kompanije širom svijeta.

Bezbjednosna kompanija "Mekafi", koja je ove napade otkrila, saopštila je da iza njih stoji "jedna država", koju nije imenovala, dok stručnjaci, međutim, smatraju da je riječ o Kini.

Na meti do sada najvećeg hakerskog napada našle su se vlade SAD, Tajvana, Indije, Južne Koreje, Vijetnama i Kanade, Udruženje zemalja jugoistočne Azije (ASEAN), Medjunarodni olimpijski komitet (IOC), Svetska antidoping agencija i čitav niz kompanija.

Pored toga, hakeri su još 2008. godine upali u kompjuterski sistem Sekretarijata UN u Ženevi i uspjeli da skoro dvije godine neprimjećeni pretražuju povjerljive podatke.

"Čak i nas je iznenadila raznolikost organizacija koje su bile mete napada i šokirala nas je drskost počinilaca", navodi se u izvještaju kompanije "Mekafi".

Još nije poznato šta se tačno događa sa podacima koji se na ovaj način pokradu, ali se ističe da je ekonomska opasnost izuzetno velika ukoliko se i najmanji njihov dio iskoristi kako bi se napravio konkurentski proizvod ili pobjedilo u nekim ključnim pregovorima.

Najraniji u seriji ovih napada dogodili su se sredinom 2006. godine, a najduži - upad u sistem Olimpijskog komiteta jedne azijske zemlje, trajao je čak 28 mjeseci.

Bonus video: