Melburn gradi "vertikalnu ulicu"

Podupirači konstrukcije će držati težinu zemljišta i drveća, a biće dodatno i staklo koje reflektuje toplotu i osvjetljenje koje se napaja solarnom energijom
52 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.08.2011. 13:33h

Prva "vertikalna ulica" na svijetu uskoro će početi da se gradi u australijskom gradu Melburnu i taj projekat trebalo bi da bude završen do 2014. godine.

Zgrada će imati radnje, kacelarije i 154 apartmana, a na svakih šest spratova, od ukupno 35 koliko će objekat imati, postojaće vrtovi u kojima će moći da se gaji drveće visoko do 10 metara, objavljeno je na portalu "Građevinarstvo.rs".

Cijela zgrada će biti opremljena posljednjim izumima iz domena zelene tehnologije.

Dok se vrtovi na krovovima i zelene terase već odavno grade, arhitekta u projektnom birou "CK Designworks" iz Melburna Robert Kolfild kaže da je ovo prvi pokušaj da se pet javnih vrtova sa visokim rastinjem gaji u jednoj zgradi.

Da bi uspjeli u ovom poduhvatu biće upotrebljeni sanduci napravljeni specijalno u tu svrhu u kojima je na ograničenom prostoru od po 120 metara kvadratnih omogućeno drveću da pusti korjenje.

Podupirači konstrukcije će držati težinu zemljišta i drveća, a biće dodatno i staklo koje reflektuje toplotu i osvjetljenje koje se napaja solarnom energijom.

Pošto lokacija ima jedva 360 metara kvadratnih spoljni zidovi zgrade, više od 8.000 kvadrata, biće upotrebljeni za prikupljanje kišnice.

"Ovo je neuobičajeno", kaže Kolfild i dodaje da obično jaki vjetrovi samo oduvaju kišu sa zgrade.

Kod ovog projekta trougaone terase i testerasta fasada iskorišćeni su da bi se smanjilo kretanje vjetra čime se minimizira odliv vode sa strana zgrade.

Prikupljena voda biće sprovedena u sistem zgrade za skladištenje odakle će se koristiti za zalivanje vrtova i ispiranje toaleta.

Sistemi za klimatizaciju i grijanje, takođe, su projektovani oko vrtova. Konvencionalne građevine ili koriste individualne klimatizacione sisteme ili se dugačkim cijevima pumpa topla i hladna voda kroz cijelu zgradu.

Oba ova sistema su neefikasna ili uslijed gubitka energije zbog pojedinačnog grijanja stanova ili uslijed gubitka toplote zbog njenog pomjeranja na veće razdaljine.

"Mi smo napravili hibridnu verziju", rekao je Kolfild navodeći da je sistem za hlađenje instaliran u svakom vrtu i da će pumpati vodu samo na šest spratova - tri iznad i tri ispod.

Kolfildov sljedeći projekat je izgradnja vertikalnih fabrika u Nandžingu u Kin

Bonus video: