U Fukušimi izmjeren smrtonosan nivo radijacije

Nivo radijacije od 10 hiljada milisieverta po satu dovoljno je snažna da bi jednosatna doza bila fatalna za čovjeka kroz nekoliko sedmica
0 komentar(a)
Japan fukušima, Foto: Ibtimes.com
Japan fukušima, Foto: Ibtimes.com
Ažurirano: 02.08.2011. 07:19h

Vlasnik oštećene nuklearne elektrane Fukušima Daiči, TEPCO je saopštio da je u postrojenju izmjeren najviši nivo radijacije od zemljotresa i cunamija koji je pogodio Japan prije pet mjeseci, prenosi CNN .

Ultra visoki nivo radijacije zabilježena je u ponedjeljak poslijepodne, prema lokalnom vremenu, na zemljištu elektrane između reaktora 1 i 2. Smrtonosna doza radijacije izmjerena je na dnu ventilacionog tornja.

TEPCO je odmah proglasio vanredno stanje i sada se sprovodi istraga šta uzrokuje toliku radijaciju i kako će to uticati na obnovu postrojenja.

Nivo radijacije od 10 hiljada milisieverta po satu dovoljno je snažna da bi jednosatna doza bila fatalna za čovjeka kroz nekoliko sedmica.

Podsjetimo, katastrofa u nuklearnoj elektrani Fukušima dogodila se kada 11. marta cunami udario u samo postrojenje.

Poplava je onesposobila sistem hlađenja tri reaktora i preostalih bazena sa potrošenim nuklearnim gorivom zbog čega je došlo do pregrijavanja i eksplozija koja su oštetile reaktorske zgrade 1 i 3.

U TEPCO smatraju da se stanje u elektrani neće u potpunosti smiriti do kraja godine.

Bonus video: