Netanjahu spreman na pregovore o granicama iz 1967. godine

Palestinci i veći dio svijeta, podsjeća AP, smatraju granicom linije iz 1967. godine, dok Izrael oduvek govori da je to samo privremena linija primirja
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.08.2011. 07:18h

U dramatičnom političkom preokretu, izraelski premijer Benjamin Netanjahu pristao je da pregovara o granicama palestinske države zasnovanim na liniji prekida vatre od prije 1967. godine, javila je TV stanica “Kanal 2”.

Netanjahu je do sada odbijao da govori o svojim planovima za pregovoranje o granicama, ističe agencija AP.

Jedan visoki izraelski zvaničnik, koji je govorio pod uslovom da ne bude imenovan, nije hteo da potvrdi da li premijer sada hoće da prihvati liniju prekida vatre kao početnu tačku pregovora, ali je rekao da Izrael želi da proba nove formule u cilju obnavljanja pregovora zasnovanim na predlogu američkog predsjednika Baraka Obame.

Netanjahu je do sada odbijao da govori o svojim planovima za pregovoranje o granicama

U govoru o Bliskom istoku koji je održao u maju ove godine Obama je predložio pregovore zasnovane na liniji od prije 1967. godine sa dogovorenim “džepovima” teritorije između Izraela i Palestinske države, na šta je Netanjahu ljutito reagovao, insistirajuću da se Izrael neće povući sa cijele Zapadne obale iako Obama to nije ni predlagao, navodi AP.

Međutim, prema televiziji “Kanal 2”, Netanjahu sada prihvata taj okvir nudeći razmjenu izraelske teritorije sa njegove strane linije za teritoriju Zapadne obale gdje se nalaze najvažnija naselja.

Ovaj zvaničnik je rekao da neće da demantuje televizijski izvještaj ali je istovremeno odbio da potvrdi navode.

Palestinci čekaju 21. septembar, kada Ujedinjene nacije treba da glasaju o priznavanju Palestinske države

Palestinci i veći dio svijeta, podsjeća AP, smatraju granicom linije iz 1967. godine, dok Izrael oduvek govori da je to samo privremena linija primirja koja ne diktira lokaciju granice.

Ranije izraelske vlade su prihvatale liniju prekida vatre kao osnovu za razgovore i dvije strane su se, tokom poslednje decenije, u dva navrata približile dogovoru a zatim su razgovori propali zbog drugih pitanja.

U odsustvu sporazuma, Palestinci čekaju 21. septembar, kada Ujedinjene nacije treba da glasaju o priznavanju Palestinske države.

Bonus video: