Bez dogovora o Siriji u Savjetu bezbjednosti UN

Dvije stalne članice savjeta, Rusija i Kina ranije su već zaprijetile vetom na usvajanje rezolucije o Siriji, a u tome su dobile podršku Brazila, Indije i Južne Afrike
0 komentar(a)
Savjet bezbjednosti, Foto: Rojters
Savjet bezbjednosti, Foto: Rojters
Ažurirano: 02.08.2011. 07:02h

Savjet bezbjednosti UN održao je hitne konsultacije o situaciji u Siriji, ali je sjednica završena bez konkretnih rezultata, u trenutku kada sirijska vojska nastavlja da tenkovima čisti grad Hamu od opozicionih aktivista.

Hitna sjednica Savjeta bezbjednosti je sazvana na zahtjev Italije i Njemačke, nakon što je sirijska vojska u ofanzivi širokih razmjera u nedjelju ubila gotovo 140 civila, među kojima njih 100 je stradalo u Hami, jednom od glavnih uporišta pobunjenika u centralnoj Siriji.

Kako navode diplomate koje su prisustvovale sastanku, visoki zvaničnik UN iznio je tokom razgovora podatke o 3.000 nestalih i 12.000 uhapšenih od početka protesta u martu na kojima opozicija traži odlazak sa vlasti predsjednika Bašara al-Asada.

Rusija, Kina i druge zemlje koje se protive nacrtu rezolucije, nezadovoljne su što je NATO iskoristio rezolucije o Libiji kako bi opravdao vazdušne napade na tu zemlju

Nagoviješteno je da bi o tom nacrtu rezolucije moglo da se raspravlja tokom današnjeg nastavka konsultacija.

Diplomate međutim, navode da će Savjet bezbjednosti UN najverovatnije ipak, usvojiti samo običnu neobavezuju deklaraciju.

Dvije stalne članice savjeta, Rusija i Kina ranije su već zaprijetile vetom na usvajanje rezolucije o Siriji, a u tome su dobile podršku Brazila, Indije i Južne Afrike.

Diplomate međutim, navode da su sve članice tokom noćašnjih konsultacija izrazile zabrinutost zbog ekskalacije nasilja i da postoji mogućnost da se u Savjet bezbjednosti ipak, postigne dogovor.

Jedan zapadni diplomata je nakon sastanka rekao da su evropske zemlje izmijenile nacrt rezolucije koji je prvi put predstavljen prije dva mjeseca, a kojim se sirijski režim poziva da prekine represiju i zahtjeva da se UN obezbijedi pristup gradovima u kojima se održavaju protesti.

U tom nacrtu rezolucije se pominje i pokretanje istrage o eventualnim slučajevima kršenja ljudskih prava.

"Ćutanje Savjeta bezbjednosti UN doprinijelo je jačanju represije", ocijenio je jedan drugi zapadni diplomata.

Istovremeno, ruski ambasador Vitalij Čurkin ocijenio je da je potrebno "otarasiti se prevaziđenog načina razmišljanja koje se zasniva na konfrontaciji".

Čurkin je ocijenio nacrt rezolucije "donekle pretjeranim", ali nije odbacio mogućnost da se Savjet bezbjednosti usaglasi oko zajedničke deklaracije.

Rusija, Kina i druge zemlje koje se protive nacrtu rezolucije, nezadovoljne su što je NATO iskoristio rezolucije o Libiji kako bi opravdao vazdušne napade na tu zemlju.

Te zemlje strahuju da bi usvajanje rezolucije o Siriji moglo da otvori put vojnoj intervenciji protiv Al-Asadovog režima, što su predstavnici evropskih zemalja i zemalja članica NATO oštro odbacili.

Bonus video: