Predstavnički dom Kongresa usvojio podizanje zaduživanja

Za tu mjeru izjasnilo se 269 članova Predstavničkog doma dok je 161 bio protiv
0 komentar(a)
dolar, Foto: Rojters
dolar, Foto: Rojters
Ažurirano: 02.08.2011. 06:40h

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je odluku o podizanju granice zaduživanja SAD, kako bi se izbjegao prijeteći bankrot državne kase.

Senat bi o tome trebalo da glasa sjutra, kako bi odluka postala konačna.

Američki predsjednik Barak Obama izjavio je prethodno da je sa vođama Predstavničkog doma i Senata postignut dogovor o podizanju granice zaduživanja zemlje, čime bi se spriječilo da vlada dođe u situaciju da ne može da ispunjava svoje finansijske obaveze.

Za ovu mjeru izjasnilo se 269 članova Predstavničkog doma dok je 161 bio protiv, a sada se očekuje da Senat donese konačnu odluku o njenom prihvatanju.

Putin nazvao SAD parazitima globalne ekonomije

Premijer Rusije Vladimir Putin optužio je Sjedinjene Američke Države da žive preko svojih mogućnosti "kao paraziti" globalne ekonomije i kazao da dominacija dolara predstavlja prijetnju finansijskim tržištima.

"Oni žive preko svojih mogućnosti i prebacuju dio težine svojih problema na svjetsku ekonomiju", rekao je Putin grupi mladih iz Kremlja, obilazeći njihov ljetnji kamp sjeverno od Moskve.

Putin je kazao da se u Rusiji nalazi velika količina američkih akcija i obveznica, tako da ukoliko u Americi prestane da funkcioniše sistem, to će pogoditi cio svijet.

"Zemlje kao što su Rusija i Kina drže značajan dio svojih rezervi u američkim vrijednosnim hartijama i mislim da bi trebale postojati druge, rezervne valute", kazao je Putin.

Bonus video: