Sporazum demokrata i republikanaca o nivou zaduživanja SAD

Sporazum ne sadrži Obamin zahtjev da se dodatno oporezuju korporacije i najbogatiji žitelji SAD
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.08.2011. 06:57h

Vođe Republikanaca i Demokrata u američkom Kongresu postigli su tokom noći sporazum sa predsjednikom SAD Barakom Obamom o podizanju nivoa zaduživanja zemlje sa ciljem da se 2. avgusta izbjegne njen bankrot.

Time je, kako piše agencija Asošijeted pres (AP) označen početak završnog poglavlja u jednoj od potencijalno najrazornijih epizoda u novijoj američkoj istoriji.

Utorak je krajnji rok da se u Kongresu podigne nivo za zaduživanje SAD, kako bi se izbjegao događaj bez presedana u SAD: da primaoci penzija, drugih socijalnih davanja i svi oni koji rade za državu ostanu bez novca.

Dogovor su postigli vođa demokratske većine u Senatu Hari Rid i vođa republikanske manjine Mičel Mekkonel , a odmah potom, Barak Obama je otišao u pres salu Bijele kuće da podrži njihov sporazum - koji ne sadrži Obamin zahtjev da se dodatno oporezuju korporacije i najbogatiji žitelji SAD.

Ukoliko oba doma Kongresa usvoje sporazum, to će sačuvati vrhunski AAA kreditni rejting Sjedinjenih Država, vratiti povjerenje u ovu zemlju na finansijskim tržištima širom svijeta i vjerovatno umanjiti berzanske potrese koji su se sve češće dešavali na Vol Stritu kako se približavao datum mogućeg bankrota zemlje, 2. avgust.

Bonus video: