Građani Fukušime: Uklonite sve nuklearne centrale

To je prvi put da ta organizacija poziva na skup u Fukušimi kao znak komemoracije povodom 6. i 9. avgusta 1945. godine kada su bačene atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki
0 komentar(a)
fukušima, Foto: AFP
fukušima, Foto: AFP
Ažurirano: 31.07.2011. 16:05h

Oko 1.700 osoba okupilo se u glavnom gradu područja Fukušime, na sjeveroistoku Japana, zahtijevajući da ta zemlja prestane da koristi nuklearnu energiju.

"Uklonite sve nuklearne centrale!", "Sastanak u Fukušimi bez nuklearnog zračenja!", skandirali su demonstranti u gradu Fukušimi, oko 50 kilometara od nuklearne centrale Daiči koja je teško oštećena u razornom zemljotresu i cunamiju 11. marta ove godine.

Demonstracije je organizovala grupa Kongres Japana protiv atomske bombe, koja se bori protiv nuklearnog oružja. Na skupu su pretežno bili mještani Fukušime.

To je prvi put da ta organizacija poziva na skup u Fukušimi kao znak komemoracije povodom 6. i 9. avgusta 1945. godine kada su bačene atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki.

"Mi se zalažemo za zabranu nuklearnog oružja ali smo nekako slabiji u borbi protiv izgradnje nuklearnih centrala", rekao je Koiči Kavano, jedan od preživjelih iz Nagasakija i koji vodi organizaciju.

Slični skupovi biće organizovani u Hirošimi i Nagasakiju.

Zemljotres magnitude 6,5 potresao je sjeveroistok Japana u noći između subote i nedjelje, sedam osoba je lakše povrijeđeno, a upozorenje na cunami nije izdato.

Bonus video: