Obama: Ostalo malo vremena za dogovor o nivou zaduživanja

Američki predsjednik je pozvao sve poslanike da pokažu "istu vrstu odgovornosti koju američki narod pokazuje svaki dan" plaćajući svoje račune
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.07.2011. 17:35h

Američki predsjednik Barak Obama pozvao je poslanike Demokratske stranke i Republikanske stranke da brzo postignu kompromis o podizanju nivoa zaduživanja, navodeći da se stavovi dvije partije ne razlikuju puno da bi se postigao dogovor koji bi spriječio nelikividnost SAD.

"Ostalo je malo vremena", rekao je Obama u svom redovnom radio i internet obraćanju.

On je rekao da je potrebno postići kompromis prije isteka roka u utorak inače vlada neće imati novca da plaća svoje dugove, kao i socijalne izdatke i naknade veteranima.

Predstavnički dom, koji kontrolišu republikanci, usvojio je predlog zakona kojim bi se izbjegao bankrot, ali je Senat u kojem većinu imaju demokrate odmah odbio predlog uz glasove i nekih republikanaca.

Predlog republikanaca nudi 900 miliona dolara povećanja limita zaduživanja, ali i 917 miliona dolara smanjenja potrošnje.

Demokrate se tom predlogu protive zato što bi do kraja još jednom moralo da se pregovara o podizanju nivoa zaduživanja.

Obama insistira da podizanje nivoa zaduživanja mora biti produženo do 2013, za godinu dana posijle predizborne godine.

Vođa demokrata u Senatu ponudio je alternativni predlog koji predviđa smanjenje potrošnje za 2,4 hiljade milijardi dolara, kao i podizanje nivoa zaduživanja u tom iznosu, čime bi se izbjeglo novo glasanje o zaduživanju ove godine.

Američki predsjednik je pozvao sve poslanike da pokažu "istu vrstu odgovornosti koju američki narod pokazuje svaki dan" plaćajući svoje račune i vodeći računa o svojim domaćinstvima.

Republikanac Džon Kil je u svom obraćanju optužio demokrate za nekonstruktivnost i naveo da Demokratska stranka trenutnu situaciju ne vidi kao mogućnost za obuzdavanje javne potrošnje, već šansu da "nametne velika povećanja poreza američkim porodicama i malim biznisima".

Galerija

Bonus video: