SAD: Prihvaćen plan republikanaca o podizanju praga zaduženosti

Američki Predstavnički dom prihvatio je predlog republikanaca da se prag zaduženosti kratkoročno poveća za 900 milijardi dolara, a taj plan je odmah odbio Senat gdje su većina demokrate
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.07.2011. 09:44h

Američki Predstavnički dom prihvatio je predlog republikanaca da se prag zaduženosti kratkoročno poveća za 900 milijardi dolara, a taj plan je odmah odbio Senat gdje su većina demokrate koji traže puno veći plafon zaduživanja i Kongresu preostaje samo četiri dana za dogovor kako bi se izbjegla nelikvidnost najveće svjetske privrede.

Plan, što ga je predložio predsjedavajući Predstavničkog doma Džon Bener, prihvaćen je sinoć po američkom vremenu s 218 glasova za i 210 protiv.

Benerovim planom predviđeno je i da se deficit u idućih deset godina smanji za 917 milijardi dolara.

Senat je odmah odbio plan republikanca s 59 glasova prema 41.

Demokrate traže puno veće smanjenje deficita, ali i veće podizanje sadašnje granice zaduživanja od 14,3 hiljada milijardi dolara.

Vođa demokrata Hari Rajd počeo je odmah poslije glasanja pripreme za novo glasanje ovog vikenda kako bi Senat prihvatio tekst, a finansijska blokada se izbjegla, javlja AFP.

Američki predsjednik Barak Obama opet je pozvao Kongres na "kompromis" jer "više nemamo vremena" i u televizijskom obraćanju pozvao Amerikance da pritisnu svoje zastupnike u Kongresu kako bi ti ljudi pronašli brz odgovor na aktualnu krizu.

Demokrate i republikanci se nedjeljama raspravljaju oko paketa mjera štednje i podizanja limita zaduživanja.

Rojter prenosi da Rajd sada treba da vidi koliko republikanaca podržava njegov plan, jer ako mu svih 53 pripadnika demokrata da glas trebaće mu glasovi još barem sedam republikanaca za 60 glasova potrebnih za prolaz njegova predloga.

Očekuje se da konačno glasanje bude u ponedjeljak ujutro.

Do 2. avgusta Kongres mora podići prag zaduživanja jer je taj dan ministarstvo finasija odredilo kao rok za dogovor kako bi SAD mogle da nastave da plaćaju svoje finansijske obaveze. Bez podizanja gornje granice dopuštenog državnog zaduživanja sa sadašnjih 14,3 biliona dolara, SAD neće više moći da plaćaju svoje račune, plate državnih radnika i penzije.

Osim toga, najvećij svjetskoj privredi prijeti opasnost da joj bude snižena ocjena boniteta što bi donijelo velike posljedice za nove američke kredite.

Bonus video: