IMOVINSKA PREVARA

Ben Ali osuđen na 16 godina zbog korupcije

Sud je takođe osudio Ben Alijevu kćerku Nesrine na osam godina, a njenog supruga Sakra el-Materija na 16 godina zatvora
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.07.2011. 07:14h

Sud u Tunisu osudio je u svrgnutog predsjednika Zina el Abidina Ben Alija na 16 godina zatvora, po optužbama za korupciju i imovinsku prevaru.

Sud je takođe osudio Ben Alijevu kćerku Nesrine na osam godina, a njenog supruga Sakra el-Materija na 16 godina zatvora, prenio je AFP.

Sud je takođe osudio Ben Alijevu kćerku Nesrine na osam godina

Bivši predsjednik Tunisa, koji se sada nalazi u egzilu u Saudijskoj Arabiji, optužen je da je lično intervenisao kako bi njegova kćerka i njen suprug mogli da kupe dvije parcele po nižoj cijeni u bogatijoj četvrti tuniske prijestonice.

U drugom slučaju, Ben Ali i njegov zet su optuženi da su stekli zemljište u četvrti koja je prvobitno bila namijenjena za izgradnju parka, ali je kasnije promijenjeno da je to građevinsko zemljište, čime je značajno povećana njegova vrijednost.

Ben Ali je sa suprugom otišao u Saudijsku Arabiju sredinom januara, pošto je pod pritiskom višemjesečnih demonstracija napustio vlast.

Ben Alijeva supruga Lejla i kćerka Nesrine

Ben Ali je već dva puta osuđen u odsustvu. Zbog posjedovanja oružja, narkotika i ilegalne trgovine arheološkim antikvitetima 4. jula je osuđen na 15 i po godina zatvora i novčanu kaznu od 54.000 eura.

Prošlog mjeseca on i supruga su osuđeni na po 35 godina zatvora i 45 miliona eura zbog zloupotrebe državnih fondova, pošto je policija u njihovoj palati našla veću količinu novca i nakita.

Ben Ali je prvu presudu odbacio kao "parodiju pravde" i "političku likvidaciju".

Tunis je izdao međunarodni nalog za hapšenje Ben Alija i zahtijevao njegovo izručenje.

Preporučujemo za Vas