Najveće banke u SAD traže dogovor o povećanju limita duga

Oni su upozorili da bi tehnički bankrot vlade ili sniženje trenutno vrhunskog rejtinga SAD-a predstavljalo "ogroman udarac"
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.07.2011. 18:51h

Čelnici najvećih američkih banaka zatražili su danas od predsjednika Baraka Obame i Kongresa da postignu dogovor o povećanju granice državnog zaduživanja, upozoravajući na "veoma teške posljedice" ukoliko takav dogovor izostane.

Izvršni direktori banaka "Bank of America", "Sitigrup", "Goldman Saks", "Džej Pi Morgan Čejs", "Morgan Stenli", "Vels Fargo" i drugih velikih finansijskih firmi su u zajedničkom pismu istakli da odlučno traže da se ove sedmice postigne dogovor, prenijela je agencija AFP.

"Posljedice odsustva dogovora po našu privredu, tržište rada - koje je već ionako u teškom stanju, finansijsko stanje američkih kompanija i domaćinstava, kao i liderski položaj privrede SAD u svijetu bi mogle da budu veoma teške", istakli su bankari.

Oni su upozorili da bi tehnički bankrot vlade ili sniženje trenutno vrhunskog rejtinga SAD-a predstavljalo "ogroman udarac" za tržište akcija, izazvalo bi slabljenje dolara i ozbiljno ugrozilo krhku američku privredu.

"S obzirom na ovaj veoma realan rizik, vlasti moraju odmah da promijene pravac u kojem se kreću na fiskalnom planu, podstaknu povjerenje tržišta time što će na vrijeme platiti sve svoje obaveze i da pokažu da je Amerika demokratska zemlja, sposobna da zanemari razmimoilaženja u stavovima u cilju rješenja naših najvećih problema", navodi se u pismu.

Bonus video: