Napad na dječiji kamp UN u Gazi

Nepoznati napadači uništili su dio opreme Ujedinjenih nacija za dječiji ljetnji kamp u Gazi, uoči današnjeg takmičenja u puštanju zmajeva na kojem će se okupiti nekoliko hiljada djece.
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.07.2011. 11:01h

"Napadači su uništili veliku oglasnu tablu, spalili zastavu UN i zapalili dio scenografije, ali niko od pripadnika UN nije povrijeđen", izjavio je Kris Gin iz Agencije za palestinske izbjeglice (UNWRA).

UNWRA je osudila ovaj napad protiv djece iz Gaze i protiv UN i zatražila od lokalnih vlasti da sprovedu istragu.

Napad na ovaj kamp u sjeveroistočnom dijelu Gaze dogodio se u noći izmedju srijede i četvrtka, uoči takmičenja u puštanju zmajeva na plaži, u kojem treba da učestvuje tri hiljade djece. Takmičenje će se danas održati uprkos napadu, a učesnici će pokušati da obore svjetski rekord u broju djece koja istovremeno puštaju zmajeve.

"Ljetnje igre" u okviru kojih je organizovano takmičenje u puštanju zmajeva dio su šestonedjeljnog ljetnjeg programa u koji je uključeno oko 250.000 djece iz pojasa Gaze.

Slični napadi desili su se i na prošlogodišnjem ljetnjem kampu na kojem su učestvovale grupe dječaka i djevojčica. Tada se sumnjalo da su počinioci bili pripadnici islamističkih ekstremnih grupa koje se protive miješanju dječaka i djevojčica.

Bonus video: