uzaludan pokušaj

Belgijski sud odbacio tužbu Ajše Gadafi protiv Alijanse

U kancelariji federalnog tužioca Belgije rečeno je da sud u ovom slučaju nije nadležan, jer ni optuženi, ni žrtva nijesu iz Belgije, a zvaničnici Alijanse uživaju diplomatski imunitet
159 pregleda 0 komentar(a)
ajša gadafi, Foto: Vijesti online
ajša gadafi, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 26.02.2019. 05:40h

Belgijski sud odbacio je danas tužbu za ratne zločine, koju je protiv NATO podnijela kćerka libijskog lidera Moamera Gadafija, a u kojoj je navedeno da su u bombaškom napadu u Tripoliju ubijeni njena kćerka, brat i drugi članovi porodice.

Ajša Gadafi je tužbu podnijela belgijskom sudu, jer mu zakon omogućava univerzalnu jurisdikciju u procesuiranju ratnih zločina, bez obzira na to da li se optuženi ili žrtva nalaze u Belgiji.

U kancelariji federalnog tužioca Belgije, iako je sjedište NATO u Briselu, rečeno je da sud u ovom slučaju nije nadležan, jer ni optuženi, ni žrtva nijesu iz Belgije, a zvaničnici Alijanse uživaju diplomatski imunitet.

Francuski sud prethodno je 30. aprila odbacio sličnu tužbu protiv predsjednika Nikole Sarkozija

Libijski režim saopštio je ranije da su u napadu NATO snaga 30. aprila ubijeni dvadesetdevetogodišnji Saif el-Arab Gadafi, jedan od Ajšine braće, zatim četvorogodišnja kćerka Mastura, kao i dvogodišnji rođaci Seif i Kartage.

Francuski sud prethodno je 30. aprila odbacio sličnu tužbu protiv predsjednika Nikole Sarkozija, ministra odbrane Žerara Longea i nekoliko francuskih vojnih zvaničnika.

NATO se u međuvremenu suočio sa još jednom tužbom - Libijac Kaled Hemidi podnio je danas tužbu protiv NATO-a građanskom sudu u Briselu, zatraživši isplatu odšete od Alijanse za ubistvo žene i troje djece u jednom od vazdušnih udara.