OPTUŽUJU GADAFIJA

NATO: Bombardovanje Libije dok to bude potrebno

NATO je optužio Gadafijeve snage da u civilnim oblastima kriju vojsku i da zavaravaju strane novinare tako što im pokazuju oblasti koje su navodno gađali avioni NATO.
0 komentar(a)
26.02.2019. 05:48h

NATO je saopštio danas da će nastaviti da bombarduje mete u Libiji dok to bude bilo potrebno, istovremeno optužujući režim libijskog lidera Moamera Gadafija da u civilnim objektima skriva vojsku i od njih stvara legitimne vojne mete.

Predstavnica za štampu NATO Karmen Romero izjavila je da će Alijansa nastaviti sa vazdušnom kampanjom u Libiji sve dok Gadafijeve snage predstavljaju opasnost za civile, javio je AP.

Pored toga, NATO je optužio Gadafijeve snage da u civilnim oblastima kriju vojsku i da zavaravaju strane novinare tako što im pokazuju oblasti koje su navodno gađali avioni NATO.

"Gadafijeve snage sve više zaposjedaju objekte koji su prethodno korišćeni u civilne svrhe", rekao je portparol NATO, kanadski pukovnik Rolan Lavua, na konferenciji za novinare u Briselu, javio je Rojters.

On je kazao da Gadafijeve snage zauzimaju nekadašnje staje, poljoprivredne objekte, skladišta, fabrike i postrojenja za proizvodnju hrane, iz kojih komanduju napadima.

"Ti objekti na ovaj način gube svoj zaštićeni status i postaju legitimne mete za NATO", kazao je Lavua, ističući da zvaničnici Gadafijevog režima udare na te objekte predstavljaju kao napade na civilne oblasti.

Misija NATO u Libiji, u kojoj učestvuje osam zemalja, traje od sredine marta.

Iako SAD i Italija smanjuju učešće u ovim operacijama, a Norveška je najavila da će se potpuno povući iz kampanje u Libiji 1. avgusta, NATO tvrdi da ima dovoljno sredstava da nastavi da vodi misiju na istom nivou.