Duh dijaloga nije prekinut: Palestinci i Izraelci postigli kompromis u UNESCO

Neke diplomate su izrazile nadu da će kompromis ohrabriti SAD i Izrael da preispitaju odluku da napuste UNESKO krajem ove godine
0 komentar(a)
Unesco, Foto: Reuters
Unesco, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.04.2018. 11:01h

Predstavnici Izraela i Palestine potpisali su kompromisnu rezoluciju o "Okupiranoj Palestini", što su danas diplomate u Agenciji UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) pohvalile kao mogući preokret poslije dugotrajne napetosti između Izraela i Arapa.

Ambasador Izraela u UNESKU Karmel Šama-Hakoen izjavio je za AP da je atmosfera "kao na svadbi".

I mada se u tom dokumentu kritikuje Izrael, posebno zbog akcija u Jerusalimu i pojasu Gaze, ambasador je rekao da su se diplomate dogovorile da najktroverznije riječi premeste u neobavezujći aneks i time su izbjegle sporno glasanje.

Kompromis do kojeg se došlo poslije nekoliko mjeseci mukotrpnih pregovora, mahom je tehnički, ali je neuobičajen primjer bliskostočne saradnje u UNESKU, agenciji koju Izrael smatra pristrasnom u korist arapskih zemalja, posebno od 2011. godine, kada je Palestinu primio u članstvo.

Neke diplomate su izrazile nadu da će kompromis ohrabriti SAD i Izrael da preispitaju odluku da napuste UNESKO krajem ove godine.

"Znači da duh dijaloga nije prekinut", izjavila je generalna direktorka UNESKA Odri Azule.

Optimizam u sjedištu UNESKA koji se osjetio na jučerašnjem sastanku umnogome se razlikuje od neprijateljstva koje je decenijama u diskusijama o Izraelu i palestinskim teritorijama i narušavalo nastojanje te agencije da štiti kulturno nasleđe i podržava mir kroz školske projekte u regionu.

Entuzijazam zbog koraka koji se čini malim, odraz je vrlo malih očekivanja o saradnji dva naroda u trenutnoj atmosferi zbog nasilja na granici Izraela i pojasa Gaze.

Palestinska, izraelska, jordanska, američka i delegacija EU su pregovarale o kompromisnoj rezoluciji s predstavnicima rukovodstva UNESKA.

Dogovorili su se da zvaničnu rezoluciju "Okupirana Palestina" ograniče na tri kratka pasusa, a da mnoge stranice žalbi na izraelsku politiku i arapske tvrdnje o Jerusalimu stave u aneks koji jeste javan, ali nije obavezujući. Dogovorili su se i da dokument usvoje konsenzusom umesto javnim glasanjem.