Vol strit već osjeća efekte zastoja, SAD ima 7 dana da izbjegne bankrot

Banke na Vol stritu se pripremaju za realnu mogućnost da SAD izgube najviši kreditni rejting, što će koštati državu 100 milijardi dolara
0 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Beta/AP
Barak Obama, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 26.07.2011. 20:04h

Demokrate predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Baraka Obame i njihovi republikanski rivali su ušli u završnicu bitke oko podizanja granice zaduženosti države nedjelju prije roka za izbjegavanje potencijalno katastrofalnog bankrota.

Kako su dvije strane udaljenije nego ikad, a na pomolu je prijetnja od snižavanja kreditnog rejtinga, šefica MMF-a Kristin Lagard je pozvala na brzo rješavanje zastoja upozorivši da bi neuspjeh u postizanju sporazuma imao ozbiljne posljedice za svjetsku ekonomiju.

„Vrijeme ističe i to pitanje se mora riješiti odmah”, izjavila je Lagard za organizaciju Savjet za spoljne odnose, prenio je Rojters.

„Vrijeme ističe i to pitanje se mora riješiti odmah”

Međutim, kompromis nije bio na vidiku nakon što su se i Obama i predsjednik Predstavničkog doma Džon Bejner obratili naciji preko televizije kasno u ponedjeljak, ne popuštajući u oštroj debati oko toga kako povećati granicu američkog duga od 14,3 biliona dolara do 2. avgusta, kako bi se spriječio bankrot bez presedana.

Alarm za investitore

Nastavak blokade i signali da nijedan od planova neće dobiti podršku obiju strana - alarmirali su investitore širom svijeta. Opala je vrijednost američkih akcija i dolara, dok je zlato bilo blizu rekordne vrijednosti.

Bejner je juče nastavio da prikuplja podršku za svoj plan, o kojem bi se već danas moglo glasati ali je pod velom sumnje zbog otpora nekih konzervativaca u republikanskom taboru koji su udruženi sa pokretom Čajanka – koji se protive povećanju poreza i kompromisu sa Obamom.

Bejner zagovara plan smanjenja deficita u dvije faze, koji bi počeo sa prvobitnih 1,2 biliona dolara štednje tokom deset godina. Obama se tome protivi jer bi to povećalo granicu zaduživanja za samo nekoliko mjeseci.

Bejner zagovara plan smanjenja deficita u dvije faze, koji bi počeo sa prvobitnih 1,2 biliona dolara štednje tokom deset godina

Demokrate su predstavile sopstveni plan za smanjenje deficita od 2,7 biliona dolara tokom naredne decenije, ali sa tim da se povećanje granice duga nastavi nakon izbora u novembru 2012, kada će on pokušati da osvoji drugi mandat.

Očekuje se da lider većine u Senatu, demokarata Hari Rid, blokira bilo kakvo glasanje o planu dok Predstavnički dom ne prihvati Bejnerov predlog.

Troškovi od 100 milijardi

Republikanski i demokratski zakonodavci, uprkos nedjeljama intenzivnih pregovora, su jako udaljeni povodom sporazuma o smanjenju deficita budžeta, koji bi omogućio Kongresu da poveća granicu do koje se država može zadužiti do sljedeće nedjelje, kada će SAD-u ponestati gotovine za plaćanje svih računa. Demokrate kontrolišu Senat, a republikanci Predstavnički dom.

Efekti zastoja u Vašingtonu se već osjećaju, pri čemu investitori počinju da izvlače gotovinu sa tržišta i odustaju od nekih dugoročnih investicija

Agencije za kreditni rejting su zaprijetile da će sniziti status AAA američkih obveznica ako povećanje granice duga ne bude praćeno planom za kontrolisanje dugoročnih deficita. Bankrot i snižavanje rejtinga mogli bi ponovo gurnuti SAD u recesiju i stvoriti globalni finansijski haos.

Banke na Vol stritu se pripremaju za realnu mogućnost da SAD izgube najviši kreditni rejting, što će koštati državu 100 milijardi dolara dodatnih kamatnih troškova i pogoditi kako potrošače tako i ekonomiju.

Efekti zastoja u Vašingtonu se već osjećaju, pri čemu investitori počinju da izvlače gotovinu sa tržišta i odustaju od nekih dugoročnih investicija.

Ključni elemenat zastoja je odbijanje republikanaca u Kongresu da dozvole bilo kakvo povećanje poreza u paketima za smanjenje deficita.

Bonus video: