Izraelski snajperisti i tenkovi čekaju Palestince: Ko priđe graničnoj ogradi biće ubijen?

Izraelski mediji tvrde da su Palestinci pripremili zapaljive bombe i da su zato današnje demonstracije nazvali "Danom Molotova". Međutim, organizatori demonstracija odbacuju te tvrdnje i kažu da planiraju nenasilni protest
54 pregleda 0 komentar(a)
Palestinci, protest, Foto: Beta-AP
Palestinci, protest, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 13.04.2018. 08:23h

Izraelska vojska je danas rasporedila tenkove i snajperiste duž granice Izraela i pojasa Gaze u očekivanju nove, treće runde masovnih demonstracija Palestinaca.

Izraelski mediji tvrde da su Palestinci pripremili zapaljive bombe i da su zato današnje demonstracije nazvali "Danom Molotova".

Međutim, organizatori demonstracija odbacuju te tvrdnje i kažu da planiraju nenasilni protest.

Demonstracije nazvane "Marš povratka" počele su 30. marta i najavljeno je da će trajati šest nedjelja, do 15. maja, Dana nezavisnosti Izraela koji Palestinci zovu Nakba (Katastrofa). Tada su stotine hiljada Palestinaca napustile svoje domove u ratu zbog uspostavljanja jevrejske države 1948. godine.

U sadašnjim demonstracijama poginula su 34 Palestinca, a više od hiljadu je ranjeno bojevom municijom.

Izrael tvrdi da ekstremistički palestinski pokret Hamas koji vlada Gazom, protestima maskira pokušaje napada i dodaje da neće dozvoliti probijanje granične ograde.

Prošlog petka na granici je demonstriralo oko 20.000 Palestinaca, a 30. marta ih je bilo više oko 30.000.

Palestinci protestuju zbog izraelske blokade koja traje više od deset godina i za pravo na povratak palestinskih izbjeglica.

Izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman je upozorio da svako ko priđe graničnoj ogradi dovodi život u opasnost.

Bijela kuća je pozvala Palestince da protestuju mirno na bar 500 metara od granice.

Izraelska vojska je protekle nedjelje nekoliko puta napala objekte Hamasa u Gazi, a Hamas tvrdi da Izrael hoće da ga uvuče u rat.

Uporedo raste napetost jer je Izrael u pripravnosti zbog prijetnji Irana o odmazdi za napad na sirijsku vojnu bazu u noći između nedjelje i ponedjeljka, za koji su Moskva, Teheran i Damask optužili Izrael.

Izrael je u pripravnosti i zbog mogućeg napada SAD na snage sirijskog predsjednika Bašara al Asada zbog navodnog hemijskog napada u Dumi.

Bonus video: