Crveni krst spašava živote gladnih u Somaliji

Glavni sekretar UN-a Ban Ki Mun pozvao je da se hitno prikupi 1,6 milijarda dolara samo za Somaliju, gdje "djeca i odrasli svakodnevno umiru zastrašujućom brzinom".
57 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.07.2011. 16:22h

Međunarodni odbor Crvenog krsta (MOCK) podijelio je 400 tona hrane na jugu Somalije, koji kontrolišu islamistički pobunjenici (Al-Šebab), na području teško pogođenom sušom, a UN-ova organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) sazvala je za ponedjeljak u Rimu vanredni sastanak na kome će raspraviti kako da dostave pomoć za 12 miliona osoba koje trpe glad zbog suše.

"Crveni krst je juče podijelio 400 tona pomoći u hrani u pokrajini Gedu. Ovo je zadovoljilo potrebe 4.000 porodica, ili oko 24.000 osoba", rekao je danas portparol MOCK-a u Najrobiju Iv Van Lo.

Odugovlačenje može biti pogubno za mnoge

Kako navodi UN, desetine hiljada ljudi su umrli zadnjih nedjelja zbog suše koja je pogodila čitavu regiju: Somaliju, Etiopiju, Keniju, Džibuti, Sudan i Ugandu.

U Somaliji 300.000 djece umire od gladi >>>

Direktorica za hitne operacije FAO-a Kristina Amaral ocijenila je uoči sastanka u Rimu da je "nemoralno" danas, u 21. vijeku proglasiti glad. Upozorila je da međunarodna zajednica vidi tek vrh ledenog bijega od mogućih, stvarnih posljedica tragedije, jer se procjene temelje na pričama izbjeglica koje stižu u Keniju i Etiopiju.

Akcija Crvenog krsta je prva direktna raspodjela hrane stanovnicima koju MOCK nakon 2009. godine organizuje na područjima pod vlašću islamističkih pobunjenika, rekla je Van Lo.

Glavni sekretar UN-a Ban Ki Mun pozvao je da se hitno prikupi 1,6 milijarda dolara samo za Somaliju, gdje "djeca i odrasli svakodnevno umiru zastrašujućom brzinom".

"Odugovlačenje može biti pogubno za mnoge", upozorio je Ban Ki Mun dok su UN-ove agencije dobile tek polovinu iznosa potrebnog za programe pomoći.

U subotu je sekretar EU-a za humanitarnu pomoć Kristalina Georgieva obećala još 27,8 miliona eura, prilikomi posjete najvećem izbjegličkom logoru na svijetu (gotovo 400.000 ljudi) u Dadabu, na istoku Kenije, uz granicu sa Somalijom. EU je već dao 70 miliona eura.

Somalijska pokrajina Gedo, uz kenijsku i etiopijsku granicu, graniči se sa južnim pokrajinama Bakolom i Donjim Šabelom, gdje je UN 20. jula proglasio glad zbog do sada najveće suše koja trenutno hara istočnom Afrikom.

MOCK je od 1991. stalno prisutan u Somaliji. Jedna je od rijetkih humanitarnih organizacija koja nije napustila tu zemlju i koja i dalje radi na područjima pod kontrolom islamista koji tvrde da su povezani s Al Kaidom.

Bonus video: