Iran optužuje SAD i Izrael za ubistvo svog naučnika

Prema predsjedniku iranskog parlamenta, ove dvije zemlje već godinama ubijaju iranske naučnike koji rade na razvoju iranskog nuklearnog programa.
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.07.2011. 14:58h

Predsjednik iranskog parlamenta Ali Laridžani izjavio je da je ubistvo iranskog naučnika, stručnjaka za nuklearnu fiziku, u subotu, u Teheranu američko-cionistički teroristički napad, javila je iranska agencija Mehr.

"Američko-cionistički teroristički napad na iranskog naučnika novi je pokazatelj nivoa mržnje Sjedinjenih Država... Amerikanci moraju dobro da razmisle o posljedicama tih nedjela", rekao je Laridžani.

Iranski mediji su prestali Dariuša Rezajea nazivati nuklearnim naučnikom, a prema agencija Fars daje se naslutiti da se radilo o grešci jer ona navodi da je 35-godišnji Razaje pohađao postdiplomske studije iz područja električne energije na teheranskom univerzitetu.

Juče su razne iranske novinske agencije predstavljale Rezajea kao profesora fizike i stručnjaka za nuklearnu fiziku.

Agencija Isna je navela da je bio povezan s Iranskom organizacijom za atomsku energiju, a agencija Mehr da je bio predavač i bavio se istraživanjima na području neutronske fizike u toj organizaciji.

Agencija Fars dodaje da je bio povezan s ministarstvom obrane.

Rezaje je ubijen juče s pet hitaca koje su u njega ispalile nepoznate osobe, na motoru, dok je sa ženom, koja je u napadu ranjena, išao po djecu u vrtić.

Nekoliko iranskih nuklearnih naučnika je posljednjih godina ubijeno u atentatima ili su neobjašnjivo nestali, što Teheran pripisuje Izraelu i zapadnim silama, koje optužuje da pokušavaju da zaustave razvoj iranskog nuklearnog programa.

U Teheranu ubijen iranski stručnjak za nuklearnu energiju >>>

Bonus video: