NEZAPAMĆENA SUŠA

U Somaliji 300.000 djece umire od gladi

UN su proglasile glad u dva regiona na jugu Somalije, a oko 300 hiljada dece moglo bi da umre od gladi, ukoliko im odmah ne stigne humanitarna pomoć.
0 komentar(a)
26.02.2019. 06:12h

Zbog najteže suše koja je u poslednjih 20 godina pogodila Somaliju, za oko milion i po ljudi koji ne nameravaju da napuste zemlju, pomoć je hitno potrebna.

U potrazi za hranom i kakvim takvim mirom stanovnici Somalije sele se u različite krajeve te afričke zemlje. Zamjenik direktora za vanredne situacije UNICEF-a Dermot Karti kaže da su najugroženija djeca.

“Ova kriza, ova glad, to je glad djece. Djeca su najranjivija kategorija u ovoj krizi. Na jugu Somalije, više od 600 hiljada djece živi ispod granice gladi. Ali još više zabrinjava to što je čak 310 hiljada ozbiljno akutno pothranjeno. Ta djeca će sigurno umrijeti, ukoliko nešto hitno ne preduzmemo. I to mora da bude već danas”, kaže Karti.

UNHCR je povećao isporuku humanitarne pomoći, ali bez ozbiljnijeg podizanja nivoa bezbjednosti i novog prikupljanja pomoći, Somalijcima već umornim od gladi i ratova ne preostaje ništa nego da se sele iz jednog regiona u drugi.

” Naši životi zavise od kiše. A kiše nema, prestala je. Naša stoka i sve što smo imali stradala je zbog suše. Kako da preživimo? Možemo samo da odemo i da se borimo da preživimo”, kaže jedan Somalijac.