SAD i Kanada zahvaćene talasom velikih vrućina, umrle najmanje 22 osobe

U mnogim oblastima u centralnom dijelu SAD i dijelu istočne obale je toplotni indeks dostigao 43 stepena Celzijusa
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.07.2011. 10:54h

Istočni djelovi SAD i Kanade zahvaćeni su talasom vrućine koji obara temperaturne rekorde, a od posljedica vrućine umrle su najmanje 22 osobe, javio je BBC.

U Njuarku, u američkoj saveznoj državi Nju Džersi u petak su izmjerena 42 stepena Celzijusa, što je najviša ikada izmjerena temperatura u tom gradu.

U Kanadi je na snazi stanje uzbune zbog ekstremne vrućine, a u 20-ak gradova u provincijama Ontario i Kvebek oboreni su raniji temperaturni rekordi.

U SAD je oboreno više od 220 temperaturnih rekorda.

Građani su upozoreni da se ne kupaju na četiri plaže u njujorškoj luci jer se zbog kvara neprečišćena voda iz kanalizacije izliva u rijeku Hadson

Na aerodromima blizu Vašingtona i Baltimora izmjereno je 40,5 stepeni Celzijusa; u Bostonu 39,5; u Portlandu, u Mejnu i Konkordu, u Nju Hempširu izmjereno je 38,5 stepeni Celzijusa, dok je u Providensu, na Rod Ajlendu izmjereno 38 stepeni.

U Filadelfiji je izmjereno 40 stepeni, a posjetioci gradskih bazena zamoljeni su da odu poslije pola sata kako bi nova grupa mogla da se osvježi.

U Njujorku je takođe izmjereno 40 stepeni Celzijusa, što je za jedan stepen niže od najviše ikad izmjerene temperature u tom gradu, ali je zbog velike vlažnosti vazduha osjećaj bio kao da je napolju 45 stepeni.

Građani su upozoreni da se ne kupaju na četiri plaže u njujorškoj luci jer se zbog kvara neprečišćena voda iz kanalizacije izliva u rijeku Hadson.

Smrt sedam osoba u Čikagu u petak je pripisana toplotnom udaru i drugim posljedicama vrućine.

U Torontu, u Kanadi izmjerena je najviša temperatura u julu - 37,9 stepeni Celzijusa.

Od posljedica visoke temperature vazduha u SAD godišnje u prosjeku stradaju 162 osobe, više od bilo koje druge vremenske nepogode

"Ovaj neuobičajeno snažan anticiklon traje neobično dugo i zahvata izuzetno veliku površinu".

Kombinacija visoke temperature i velike vlažnosti vazduha otežava organizmu da se rashladi jer znoj ne može efikasno da isparava, dodao je meteorolog.

U centralnoj saveznoj državi Misuri umrlo je 13 osoba, dok je u susjednoj Oklahomi od posljedica vrućine umro i jedan trogodišnji dječak, a u Kentakiju je umro i jedan 18-godišnji mladić.

Od posljedica visoke temperature vazduha u SAD godišnje u prosjeku stradaju 162 osobe, više od bilo koje druge vremenske nepogode.

Najveći do sad zabilježeni talas vrućine zahvatio je Sjevernu Ameriku za vrijeme Velike depresije 1936. godine, kada je u SAD i Kanadi od posljedica visoke temperature umrlo više od 5.000 ljudi.

Bonus video: