Obama siguran da SAD neće bankrotirati

Finansijski i poslovni lideri su upozorili da bi izostanak povećanja granice za američki dug do tog roka izazvao talas potresa širom svjetske ekonomije
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.07.2011. 06:51h

Američki predsjednik Barak Obama izjavio je da je siguran da će Kongres postići sporazum kako bi se spriječio bankrot, koji bi mogao da proizvede ekonomsku "apokalipsu".

"Nikada nismo bankrotirali zbog našeg duga i nećemo ni sada to učiniti", rekao je Obama, obrazlažući neophodnost za djelovanje kao rezultat skupih ratova u Iraku i Avganistanu, stimulativnih izdataka i drugih odluka koje su povećale budžetski deficit.

"Jednostavno, postoji previše dugova na američkoj kreditnoj kartici. Nijedna partija nije bez krivice za te odluke koje su izazvale ovaj problem, ali obje partije imaju odgovornost da ga riješe", rekao je on i dodao da će "svaki Amerikanac biti pogođen ako taj problem ne riješimo".

Ukoliko limit za dug, koji sada iznosi 14,3 biliona dolara, ne bude podignut do 2. avgusta SAD bi mogle dospjeti u tehnički bankrot

Republikanci su pozvali Obamine demokrate na ogromna kresanja budžetskih troškova kako bi se smanjio narastajući budžetski deficit u zamjenu za povećanje granice za zaduživanje, ali su odbili bilo kakvo dizanje poreza radi povećanja budžetskih prihoda, podsjetila je agencija AFP.

Obama je govorio neposredno nakon što demokratski predstavnici u Senatu nisu danas odobrili predlog republikanaca koji bi zahtijevao oštro kresanje troškova i uravnotežen budžet, kao cijenu za sprečavanje bankrota SAD početkom avgusta zbog nemogućnosti vraćanja dugova.

Ako SAD ne podignu granicu za dug, štetu bi pretrpio svaki Amerikanac, rekao je predsjednik SAD i ponovo upozorio da "bankrot nije opcija".

Ukoliko limit za dug, koji sada iznosi 14,3 biliona dolara, ne bude podignut do 2. avgusta SAD bi mogle dospjeti u tehnički bankrot.

Vašington je dostigao taj limit 16. maja i od tada je koristio troškovna i knjigovodstvena prilagođavanja, kao i veći poreski prihod od očekivanog, radi vraćanja dugova, ali to može da čini samo do 2. avgusta.

Finansijski i poslovni lideri su upozorili da bi izostanak povećanja granice za američki dug do tog roka izazvao talas potresa širom svjetske ekonomije.

Bonus video: