Opasnost od Mardokovog monopola na kablovsku TV u Australiji

Fokstel je najveća kablovska TV stanica u Australiji sa oko 1,63 miliona pretplatnika, i namjerava da kupi Ostar koji ima 760.000 pretplatnika
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.07.2011. 11:24h

Australijska komisija za zaštitu konkurencije i potrošača izrazila je zabrinutost zbog namjere kablovske televizije Fokstel (FOXTEL), u vlasništvu Ruperta Mardoka, da kupi rivalsku televiziju Ostar (Austar).

Australijsko regulatorno tijelo je saopštilo da bi Merdokova firma Njuz limitid, ako bi se kupovina ostvarila, stekla "gotovo monopol" na tržištu kablovske televizije.

To je još jedan udarac za Mardoka, Australijanca sa državljanstvom SAD, čija se medijska imperija našla u centru ogromnog skandala sa prisluškivanjem telefona u Velikoj Britaniji.

Njuz limitid je podružnica Mardokove korporacije Njuz korp sa sjedištem u SAD, i ima značajan udio na medijskom tržištu Australije.

Fokstel je najveća kablovska TV stanica u Australiji sa oko 1,63 miliona pretplatnika, i namjerava da kupi Ostar koji ima 760.000 pretplatnika.

Nalaz Australijske komisije za zaštitu konkurencije i potrošača je preliminaran, a preuzimanje se ne može sprovesti bez odobrenja ovog tijela.

Bonus video: