Milioni umiru od gladi, ali al-Šabab ne dozvoljava da im se pruži pomoć

Ujedinjene Nacije su u srijedu proglasile masovnu glad u dijelovima Somalije, nakon najgore suše u poslednjih 60 godina.
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.07.2011. 11:21h

Militanta grupa al Šabab iz Somalije je odbila da dozvoli humanitarnim ekipama sa Zapada da uđu u teritorije pogođene sušom, prenosi BBC.

Ta grupa povezana sa al Kaidom je saopštila da izvještaji UN o masovnoj gladi predstavljaju "čistu propagandu".

Ujedinjene Nacije su u srijedu proglasile masovnu glad u dijelovima Somalije, nakon najgore suše u poslednjih 60 godina.

Portparol al-Šababa, grupe koja kontroliše veliki dio Somalije, je optužio humanitarne agencije da su političke prirode

Al-Šabab je 2009. uveo zabranu pristupa zapadnim humanitanrim agencijama.

Avionom će dopremiti hranu?

Ujedinjene Nacije su saopštile da će probati da avionima dopreme hranu u glavni grad Somalije, Mogadišu, da bi pomogle hiljadama neuhranjene djece koja su suočena sa prijetnjom umiranja od gladi.

Procjene su da 10 miliona ljudi gladuje u cijeloj Istočnoj Africi, ali je Somalija najgore pogođena jer ne postoji nacionalna vlada koja bi mogla da organizuje pomoć, a sukob u toj državi traje 20 godina.

Ko je kriv?

Dvije regije u kojima je proglašena masovna glad, Bakul i Donji Šabel, su pod kontrolom al-Šababa i ekipe za pomoć se plaše da uđu u te oblasti zbog ranije upućenih prijetnji.

Al-Šabab je saopštio da sve humanitarne grupe mogu da uđu u Somaliju, bez obzira jesu li muslimanske ili ne, samo da nemaju "skriven plan rada"

Međutim sve grupe koje su ranije zabranjene su i dalje pod tim tretmanom, jer su bile navodno umiješane u "političke aktivnosti".

"Suša vlada i fali kiše, ali nije toliko loše kao što se piše"

Portparol al-Šababa je priznao da vlada suša, ali je izvještaje o masovnoj gladi nazvao "besmislicama, neutemeljenim i čistom propagandom".

"Suša vlada i fali kiše, ali nije toliko loše kao što se piše" rekao je portparol.

Skoro pola stanovnika Somalije, 3.7 miliona ljudi, je u krizi i gladuje, naročito na jugu države, piše u izvještaju UN.

Galerija

Bonus video: