SZO: Hitno obustaviti upotrebu testova na tuberkulozu

Svake godine se obavi bar dva miliona testiranja krvi na tuberkulozu u oko 17 zemalja u razvoju
1 komentar(a)
Ažurirano: 20.07.2011. 19:55h

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvala je vlade zemalja u razvoju da trenutno obustave upotrebu testova krvi na aktivnu tuberkulozu, objašnjavajući da su oni nepouzdani i da izlažu riziku milione ljudi.

Proizvodnjom tih testova bave se američke i evropske farmaceutske firme, uključujući francuske, italijanske, njemačke i holandske, a izvoze ih u zemlje u razvoju, jer u razvijenom svijetu nijesu zadovoljili standarde, prenosi Rojters.

Istraživanja su pokazala da ovi testovi, u nedopustivo visokom broju slučajeva, daju pogrešne rezultate, što vodi do netačne dijagnoze i pogrešnog liječenja.

"Najmanje polovina tih testova otkriva bolest tamo gdje je nema, ili je ne otkriva kod oboljelih osoba“

"Najmanje polovina tih testova otkriva bolest tamo gdje je nema, ili je ne otkriva kod oboljelih osoba“, kazao je šef odjeljenja za prevenciju tuberkuloze SZO, Mario Raviljone.

Svake godine se obavi bar dva miliona testiranja krvi na tuberkulozu u oko 17 zemalja u razvoju, uključujući Indiju i Kinu, a takva testiranja gotovo isključivo sprovode doktori i zdravstveni radnici u privatnim ili poluprivatnim ustanovama.

Skup biznis sa testovima

SZO se, praktično prvi put u svojoj istoriji, odlučila da direktno iznese negativnu preporuku za neku vrstu prakse koja se sprovodi u borbi protiv tuberkuloze.

Testovi krvi na tuberkulozu su se na tržištu zemalja u razvoju pojavili sredinom 90-ih

Umjesto testova krvi, za čiju se hitnu zabranu zalaže, SZO apeluje da se za otkrivanje tuberkuloze koriste pouzdani mikrobiološki i molekularni testovi.

Testovi krvi na tuberkulozu su se na tržištu zemalja u razvoju pojavili sredinom 90-ih godina prošlog vijeka. Procjenjuje se da ih na tržištu danas ima oko 18, i da je u pitanju biznis vrijedan milione američkih dolara.

Bonus video: