Lavrov: Rusija neće ponuditi azil Gadafiju

„Oni koji su se izjasnili za priznanje stali su potpuno na stranu jedne političke sile u građanskom ratu”, kazao je Lavrov novinarima u Moskvi
0 komentar(a)
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, Foto: Beta/AP
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 18.07.2011. 17:27h

Ministar spoljnih poslova Ruske federacije Sergej Lavrov, kazao je da njegova zemlja neće ponuditi azil libijskom lideru Moameru Gadafiju.

Lavrov je na novinarsko pitanje o toj mogućnosti rekao: „odgovor je negativan”. On je kritikovao Sjedinjene američke države i druge zemlje koje su priznale libijski Prelazni nacionalni savjet (PNS) kao legitimnu vladu, ocjenjujući da su se takvim činom opredijelili za jednu stranu u građanskom ratu.

„Oni koji su se izjasnili za priznanje stali su potpuno na stranu jedne političke sile u građanskom ratu”, kazao je Lavrov novinarima u Moskvi.

Američki državni sekretar Hilari Klinton saopštila je u Istanbulu, gdje je boravila na sastanku međunarodne Kontakt grupe o Libiji, da su SAD priznale pobunjenički savjet u Libiji.

Ovaj važan diplomatski korak mogao bi da utiče na deblokadu milijardi dolara zamrznutih libijskih sredstava, a dodatne sume novca biće od presudnog značaja za posrnule pobunjenike protiv libijskog vođe Moamera Gadafija koji već gotovo četiri mjeseca odolijeva njihovim napadima i NATO bombardovanju.

Lavrov je ocijenio da pristalice odluke o priznanju pobunjenika jesu „pristalice politike izolacije, u ovom slučaju izolacije snaga koje predstavljaju Tripoli”. On je dodao da je Moskva u kontaktu sa obje zaraćene strane, Tripolijem i pobunjenicima.

„Ako je, kako je nedavno rečeno na sastanku Kontakt grupe za Libiju u Istanbulu, riječ o prepoznavanju PNS kao jedinog legitimnog predstavnika Libije, onda mi ne dijelimo tu poziciju”, rekao je Lavrov.

PNS je formiran u Bengaziju 27. februara ove godine, dok je privremena pobunjenička vlada proglašena 23. marta. Do sada je PNS zvanično priznat kao jedina legitimna vlada Libije u 28 država.

Bonus video: