Pobunjenici očekuju da za 3 nedjelje zauzmu Tripoli

" Gadafijeva snaga nije u njegovom oružju, već u ljudima koje upotrebljava kao živi štit "
0 komentar(a)
Libijski pobunjenik, Foto: Beta/AP
Libijski pobunjenik, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 05.07.2011. 12:38h

Glavni zapovjednik pobunjeničkih snaga u zapadnoj Libiji, Moktar Milad Fernana, kaže da njegove trupe vode borbe na samo 70 kilometara od Tripolija i da će, ako sve bude išlo prema očekivanjima, zauzeti glavni grad Libije za tri nedjelje.

Bivši pukovnik u libijskoj armiji, koji je promijenio stranu kada je počela revolucija kaže da, osim što kontrolišu i imaju savjete pobunjenika u pet mjesta u planinskom regionu Nafuza, oni imaju svoje ljude u svakom mjestu na putu do Tripolija.

Pukovnik Fernana je u svom štabu u Zintani izjavio za njemački državni radio "Dojče vele" da je njihova strategija da najpre oslobode sve gradove koji se nalaze pod kontrolom Gadafijevih snaga i tako opkole neprijatelja.

" Gadafijeva snaga nije u njegovom oružju, već u ljudima koje upotrebljava kao živi štit "tvrdi on.

Prema njegovim riječima, Gadafi će učiniti sve kako bi ih porazio.

" Siguran sam da bi se u očajanju obratio i ektremistima Al kaide. Čak i kada rat prođe, opasnost od islamista će i dalje biti velika" rekao je Fernana i dodao da će centralni zadatak u novoj Libiji biti zaštita civila od te opasnosti.

Kriminal opao, plemena se udružila

Upitan da li je došlo do porasta kriminala nakon što je libijska prelazna vlada podjelila oružje stanovnicima gradova koje kontroliše, pukovnika kaže da je naprotiv, stopa kriminala od početka revolucije opala za 80 odsto.

" Situacija je pod kontrolom, jer smo u tjesnim kontaktima sa plemenima u regionu. Do sada, koliko mi znamo, nije bilo ni zloupotrebe oružja ni pljačkanja napuštenih kuća - rekao je Fernana pod čijom kontrolom je područje planinskog lanca Nafuza, Tripoli i teritorije između glavnog grada i Tunisa.

Prema njegovim riječima, Gadafi je godinama pokušavao da zatruje odnose Arapa i Berbera u području Nafuze, ali danas se oni bori rame uz rame kako bi ga svrgnuli sa vlasti.

" Osim toga, neka arapska plemena iz regiona Nafuza uvek su imala bolje odnose sa Berberima nego sa susjednim arapskim klanovima. Danas se Arapi i Berberi bore zajedno na frontu. Među njima nema problema" tvrdi pukovnik Fernana.

On kaže da su u kontaktu sa privremenim savjetom pobunjenika u Bengaziju putem satelitskih telefona jer fiksna mreža ne radi, ali da je procedura sa zahtjevima da NATO bombarduje pozicije koji oni napadaju "nažalost spora, kao i sve što se organizuje u Bengaziju."

" Ovdje na zapadu bi radije sve direktno dogovarali sa NATO" kaže on i dodaje da su čak napravili i avionsku pistu u blizini grada Džadua.

Do sada su je testirali samo jednom, isprobao je jedan prazan teretni avion, ali još nisu dobili nikakve pošiljke iz Bengazija, tvrdi pukovnik Fernana, koji i za vijesti da Francuzi pobunjenicima bacaju oružje iz vazduha kaže da nisu tačne, barem kad je njegov region u pitanju.

" Često razgovaram sa vođama pobunjeničkih saveta i do sada nisam čuo ni za jedan slučaj da su nam bacali oružje iz vazduha. Po tome vidite da se ovjde vodi i rat informacija" rekao je on.

Bonus video: