Ostavka ministra obnove novi udarac za premijera Japana

Macumoto je 27. juna preuzeo novu dužnost koja je formirana zbog obnove sjeveroistoka Japana koji je opustošen nakon zemljotresa i cunamija koji je 11. marta pogodio tu zemlju
0 komentar(a)
Riju Macumoto, Foto: Rojters
Riju Macumoto, Foto: Rojters
Ažurirano: 05.07.2011. 06:58h

Japanski ministar obnove objavio je da će podnijeti ostavku sedam dana nakon svog imenovanja zbog spornih izjava kojima je uvrijedio žrtve cunamija 11. marta, što se smatra novim teškim udarcem za premijera Naota Kana.

Riju Macumoto našao se na udaru kritika konzervativne opozicije jer je guverneru opustošene prefekture Ivate saopštio da će njegova vlada "pomoći mjestima koja pridonose idejama ali ne i ostalima".

Prilikom posjeta guverneru druge opustošene prefekture Mijagi Macumoto je bio loše volje i prigovorio je svojem domaćinu da ga je pustio da čeka u predsoblju i odbio je da mu pruži ruku.

Macumoto je 27. juna preuzeo novu dužnost koja je formirana zbog obnove sjeveroistoka Japana koji je opustošen nakon zemljotresa i cunamija koji je 11. marta pogodio tu zemlju.

Njegova ostavka loša je vijest za premijera Kana čija je popularnost na niskom nivou, a izložen je i snažnom pritisku opozicije i dijela svog tima da podnese ostavku prije završetka rada sadašnjeg saziva parlamenta krajem septembra.

Bonus video: