Iran prijeti zatvaranjem moreuza Hormuz

Moreuz Hormuz je bitno strateško mjesto. Ko kontroliše ovaj punkt kontroliše ulaz u Persijski zaliv i sav pomorski saobraćaj. Zatvaranjem moreuza bi bilo zaustavljeno 40 posto trgovine naftom.
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.07.2011. 14:28h

Iran će zatvoriti moreuz Hormuz, kojim se odvija 40 posto svjetskog naftnog pomorskog saobraćaja, u slučaju bilo kakve opasnosti, izjavio je zapovjednik Čuvara revolucije, general Mohamad Ali Džafari za agenciju Mehr.

"S obzirom na stratešku važnost moreuza Hormuz, ova opcija nije nikad bila isključena", objasnio je šef Pasdarana na pitanje o mogućnosti da Iranci zatvore ovaj važan pomorski put. "Usto, radimo na tome da svoje odbrambene kapacitete razmjestimo i na otvoreno more Indijskog okeana, a to znači da bismo, ukoliko bi nam neprijatelj zaprijetio sa spoljašje strane moreuza, bili u mogućnosti da uzvratimo istom mjerom", rekao je general Džafari.

Čuvari revolucije, pripadnici elitnih ideoloških snaga iranskog režima zaduženi su za odbranu teritorijalnih voda i iranskih obala u Zalivu. Iranci, kojima Izrael i SAD često prijete vojnim udarima na nuklearna postrojenja, na njih redovno odgovaraju mogućnošću zatvaranja moreuza Hormuz kuda je jedino moguće uploviti u Persijski zaliv.

Bonus video: