Japanci otkrili rijetke minerale na dnu Pacifika

Sa samo jednog kvadratnog kilometra moći ćemo da podmirimo petinu trenutne potrošnje na globalnom nivou", rekao je profesor Jasuhiro Kato sa Univerziteta za Geologiju u Tokiju.
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.07.2011. 07:43h

Japanski naučnici saopštili su danas da su na dnu Pacifika pronađene velike količine rijetkih zemljinih minerala od ključne važnosti za proizvodnju elektronike visoke tehnologije te da se odmah mogu izvlačiti.

"U nalazištima je velika koncentracija rijetkih zemljinih minerala. Sa samo jednog kvadratnog kilometra moći ćemo da podmirimo petinu trenutne potrošnje na globalnom nivou", rekao je profesor Jasuhiro Kato sa Univerziteta za Geologiju u Tokiju.

Minerale je otkrio tim na čijem je čelu bio Kato i u kojem su bili i istraživači iz japanske Agencije za pomorsko-geološku nauku i tehnologiju.

Istraživači su minerale pronašli u morskom mulju na dubini od 3.500 do 6.000 metara ispod površine okeana na 78 lokacija.

Prema Katovim riječima, na jednoj trećini novootkrivenih lokacija pronađena je velika količina minerala i metala itrijuma.

Profesor Kato je naglasio da je nalazište u međunarodnim vodama koje se prostire istočno i zapadno od Havaja te istočno od Tahitija u Francuskoj Polineziji.

Prema njegovim pretpostavkama, na novootkrivenim nalazištima ima od 80 do 100 milijardi tona minerala, što je ogromna količina ukoliko se uzme u obzir da u globalnim rezervama ima oko 110 miliona tona koji su uglavnom otkriveni u Kini, Rusiji te drugim bivšim sovjetskim republikama i SAD.

Detalji o otkriću objavljeni su u internet izdanju britanskog žurnala "Prirodna geonauka".

Bonus video: