Turska nije prekinula diplomatske odnose s Libijom

Turski ambasador je, u stvari, povučen iz Tripolija prije dva mjeseca iz bezbjednosnih razloga.
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.07.2011. 12:18h

Informacija da je Turska prekinula diplomatske odnose sa režimom Moamera Gadafija u Libiji je netačna, saopštio je Rojters.

Povlačeći jutros objavljenu vijest, Rojters je naveo da je prenio informaciju koja se tokom vikenda pojavila u službenom listu Turske da je Ankara prekinula diplomatske odnose sa libijskom vladom Moamera Gadafija i povukla svog ambasadora iz Tripolija.

Britanska agencija navodi da je turska "Gazeta" objavila jedino da je turski ambasador u Tripoliju dobio novo postavljenje u Istanbulu i nije bilo ikakvog pomena o prekidu diplomatskih veza.

Turski ambasador je, u stvari, povučen iz Tripolija prije dva mjeseca iz bezbjednosnih razloga.

Turski ministar spoljnih poslova Ahmeta Davutogla juče je posjetio uporište pobunjenika u gradu Bengazi na istoku Libije.

Turski ministar obećao je pobunjenicima 200 miliona dolara pomoći za njihov Prelazni nacionalni savjet, prenijela je agencija Rojters.

Turska se u priznavanju savjeta koji su formirali libijski pobunjenici u Bengaziju priključila Francuskoj, SAD, Kataru, Malti, Velikoj Britaniji, Italiji, Jordanu, Španiji, Bugarskoj, Hrvatskoj i još nekoliko država.

Prelazni savjet suočava se s nedostatkom novca i oštećenom infrastrukturom u bombardovanim pobunjeničkim gradovima, zbog čega Turska daje tom tijelu kredit od 100 miliona dolara i još toliko za projekte izgradnje.

Bonus video: