Nakon više decenijske restauracije, otvoren drevni hram Bafuon

Svečanom otvaranju hrama prisustvovali su kambodžanski kralj Norodom Sihamoni i francuski premijer Fransoa Fijon, čija je zemlja finansirala realizaciju čitavog projekta.
56 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.07.2011. 11:41h

Drevni hram Bafuon, koji se nalazi na čuvenom arheološkom lokalitetu Angkor, na sjeverozapadu Kambodže, ponovo je danas otvoren za posjetioce nakon više decenijske restauracije, prenosi AFP.

Svečanom otvaranju hrama prisustvovali su kambodžanski kralj Norodom Sihamoni i francuski premijer Fransoa Fijon, čija je zemlja finansirala realizaciju čitavog projekta.

Restauracija, vrijedna 10 miliona eura, završena je nakon gotovo pola vijeka mukotrpnog rada arheologa na ponovnom sastavljanju 300.000 kamenih blokova Bafuona, jednog od najimpozantnijih kambodžanskih spomenika poslije Angkor Vata.

Tokom 60-ih godina prošlog vijeka, grupa francuskih arheologa rastavila je hram, jer je počeo da se urušava i njegove blokove razmjestili po okolnoj džungli.

Napori da se piramidalna struktura Bafuona vrati u prvobitno stanje stopirani su izbijanjem građanskog rata 1970. Da stvari budu još gore, crveni kmeri su nakon dolaska na vlast 1975. uništili zapisnike arheologa o rasporedu kamenih blokova.

Godine 1995., kada je ovo područje ponovo bilo bezbjedno, ponovo je pokrenut projekat restauracije, poznat i kao najveća trodimenzionalna slagalica na svijetu.

Nekadašnja prijestonica Kmerskog carstva, Angkor, jedno je od najznačajnijih arheoloških lokaliteta jugoistočne Azije.

Prostire se na površini od 400 km i sadži ostatke koji potiču od IX do XV veka, uključujući i čuveni hram Angkor Vat. Kompleks je pod zaštitom Uneska.

Galerija

Bonus video: