Matis: Islamska država u Siriji će biti poražena, ali treba još malo vremena

"Mjesecima poslije konačnog poraza Islamske države nastavićemo da stvaramo bezbjednosne uslove koji će spriječiti da ta grupa ponovo ojača", rekao je Matis
4 komentar(a)
Džim Matis, Florans Parli, Foto: Reuters
Džim Matis, Florans Parli, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.12.2018. 08:44h

Borba protiv grupe Islamska država u Sriji biće dobijena, ali će za to biti potrebno još malo vremena, ocijenio je danas u Parizu američki ministar odbrane Džim Matis.

Na konferenciji za novinare poslije sastanka sa svojom francuskom koleginicom Florans Parli, Matis je rekao "i dalje vodimo tešku borbu".

On je rekao da se Islamska država raspala, ali da je ojačala svoj centar dok kontroliše samo dva odsto teritorije koju je ranije zaposjela.

"Mjesecima poslije konačnog poraza Islamske države nastavićemo da stvaramo bezbjednosne uslove koji će spriječiti da ta grupa ponovo ojača", rekao je Matis.

Francuska ministarka Florans Parli je takođe ocijenila da borba protiv ekstremista u Siriji nije još završena.

Ona je rekla da će Francuska ostati uključena koliko god se međunarodna koalicija bude borila protiv Islamske države.

"Znamo koliko je borba protiv terorizma teška i dugotrajna. Napredak je ostvaren u povraćaju teritorija koje su bile pod kontrolom Daeša (arapsko ime za Islamsku državu) ali treba da nastavimo da se uvjerimo da se ta borba protiv terorizma efikasno nastavlja", rekla je ona.

Dodala je da je za to takođe potreban i efikasan politički proces, da se organizuju izbori na kojima bi mogli da učestvuju svi Sirijci, uključujući milione izbjeglica.