Supermen više nije Supermen: U Venecueli dodatna nesigurnost

Alesander Luzardo ocjenjuje da Venecuela ulazi u veoma delikatan period i da je neophodna zrelost kako bi se sačuvala stabilnost i izbjegli unutrašnji sukobi
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.07.2011. 12:58h

Bolest predsjednika Uga Čavesa unosi dodatnu nesigurnost u Venecueli pred predsjedničke izbore sledeće godine, ali predstavlja i važan preokret, ocijenila je istoričarka Margarita Lopes Maja."Ovo unosi dodatnu nesigurnost u Venecueli, ali bez ikakve sumnje predstavlja preokret. Politika je došla do dna. Supermen više nije Supermen, nego ljudsko biće koje je svom tijelu učinilo mnogo lošeg i danas za to plaća cijenu", ocijenila je Lopez Maja, istoričarka i ko-autorka knjige "Ideje za rasprave o socijalizmu 21. vijeka".

Čavez, koji je u četvrtak izjavio da ima rak i da je operisan, na vlasti je od 1999. godine, i ovo mu je treći uzastopni mandat.

Prema anketama, venecuelanski predsjednik još uvijek ima podršku 50 odsto građana.

Venecuelanski predsjednik još uvijek ima podršku 50 odsto građana

Prema njegovom mišljenju, u slučaju da Čavez odustane od kandidature za izbore 2012 godine., za mjesto predsjednika države će se se među njegovom protivnicima i pristalicama pojaviti više kandidata."Pošto u socijalističkoj partiji nema "drugog Čaveza", moguće je da se u njegovoj stranci pojavi više kandidata. U redovima opozicije će se takođe više njih kandididovati za mjesto predsjedinka", kaže Luzardo.

Predsjednik već godinama građane Venecuele dijeli na dobre i loše

Prema riječima doktora političkih nauka i bivšeg ambasadora Demetrija Bersnera, takva situacija bi mogla da ima pozitivan efekat i da ojača dijalog i zbližavanje pristalica različitih političkih struja u Venecueli.

Venecuela ulazi u veoma delikatan period i neophodna je zrelost

"Vlasti mogu da osjete potrebu za minimumom nacionalnog koncenzusa. Predsjednik već godinama građane Venecuele dijeli na dobre i loše", rekao je Bersner.Alesander Luzardo ocjenjuje da Venecuela ulazi u veoma delikatan period i da je neophodna zrelost kako bi se sačuvala stabilnost i izbjegli unutrašnji sukobi."Kada imate tako jakog vladara, neophodna je saradnja vlade i opoziocije", rekao je Luzardo.

Galerija

Bonus video: